Ingrediencí je tentokrát trochu více, ale to nic nemění na tom, že příprava pokrmu je jednoduchá :-).
|
|
|
|
K přípravě Mabo Dofu nepotřebujete žádné speciální kuchyňské vybavení, hravě si vystačíte se svým běžným náčiním.
Mabo Dofu je japonská verze čínského pokrmu z provincie Sichuan, známého pod názvem Mapo Tofu. Spojení "mabo dofu" doslova znamená "čarodějnické tofu", což zřejmě odkazuje na až čarodějně aromatické chutě :-).
Pokrm je pikantní, aromatický, výrazný a má jedinečnou chuť. Původní čínská verze je ostřejší, založená na chuti sečuánského pepře (v Japonsku známého pod označením sansho) a chilli. Japonská verze je oproti tomu umírněnější, ale vyznačuje se výrazným umami, a to díky vrstvení chutí. Pepř v Mabo Dofu nenajdete, základním ochucovadlem je omáčka doubanjiang, pasta z fermentovaného bobu zahradního, sójových bobů, rýže a chilli.
Do Japonska recept přivezl v roce 1970 známý čínský šéfkuchař Chen Ken Min, kulinářský hrdina, který přizpůsoboval čínská jídla japonským chutím. Každá domácnost vaří Mabo Dofu trochu jinak, ale obecně patří tento pokrm k nejoblíbenějším denním pokrmům v Japonsku.
Ingrediencí je tentokrát trochu více, ale to nic nemění na tom, že příprava pokrmu je jednoduchá :-).
Začneme tím, že dáme vařit rýži. Dle návodu a ideálně v rýžovaru, který nám úpravu značně usnadní.
Na vhodné pánvi rozpálíme polévkovou lžíci rostlinného oleje a dáme opékat mleté maso.
Zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky.
Jakmile je maso částečně propečené, přidáme česnek a zázvor a dále společně opékáme.
Teď si připravíme omáčku - doubanjiang, mirin, ústřicovou omáčku, sójovku a miso společně vymícháme do hladka. Od každého odměříme 1 až 2 lžíce.
Celé balení pevnějšího tofu nakrájíme na kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme kousky.
Po chvilce k masu vlijeme vymíchanou směs omáček a necháme vsáknout. Přidáme nakrájené tofu.
Teď už nám zbývá jen škrob a sezamový olej - 1 lžíci škrobu smícháme s trochou vody a vlijeme do masové směsi. Zakapeme pár kapkami sezamového oleje.
Mezitím se nám uvařila rýže a máme hotovo. Pokrm dáme do misky - dospod rýži, na ni masovou směs s tofu a dozdobíme jarní cibulkou.
Mabo Dofu konzumujeme ideálně jídelními hůlkami. Vhodným doplňkem může být i salát ze sójových klíčků, ochucený sezamovou zálivkou.
Nigiri sushi | 50 minut | |
Yakisoba | 45 minut | |
Zaru Soba | 15 minut | |
Karaage | 30 minut | |
Maki sushi | 90 minut | |
Okonomiyaki | 30 minut | |
Yasai Tempura - Zeleninová tempura | 45 minut | |
Kare Raisu - Japonské kuřecí kari | 120 minut | |
Hambagu - Japonský hamburger | 30 minut | |
Butaniku no Shogayaki | 30 minut | |
Tonkatsu | 45 minut | |
Smažené nudle s kuřecím masem | 45 minut | |
Korokke | 60 minut | |
Oden | 45 minut | |
Kuře Teriyaki | 30 minut | |
Omuraisu | 60 minut | |
Kuře Yakitori | 60 minut | |
Temari sushi | 50 minut | |
Nikujaga | 40 minut | |
Vegetariánské kari s kokosem | 40 minut | |
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží | 50 minut | |
Kuwayaki - Pikantní kuře | 20 minut | |
Jarní závitky | 50 minut | |
Poke bowl s rýží a tuňákem | 60 minut | |
Inari sushi (Inarizushi) | 60 minut | |
Butaniku To Kabocha - Dušená dýně s vepřovým masem | 60 minut | |
Buta Kimchi - Vepřový bůček s kimchi | 30 minut | |
Poke bowl s quinoa a tuňákem | 40 minut | |
Japonské smažené jarní závitky Harumaki | 50 minut | |
Gyudon | 30 minut | |
Sukiyaki | 30 minut | |
Buta no Kakuni | 180 minut | |
Oyakodon | 30 minut |
Recenze na Heureka.cz pečlivě sledujeme a využíváme k optimalizaci našich služeb. |
obchod prima
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR