V jedné plechovce inari taštiček z tofu bývá 16 kousků, což pohodlně nasytí 2 osoby.
Jako první dáme vařit rýži na sushi - na 1 díl rýže přidáme 1,2 l vody.
|
|
|
|
Přípravu inari sushi zvládnete i bez speciálních pomůcek. Pokud však ve vaší kuchyňské sbírce nechybí rýžovar, špachtle na rýži a široká mísa, přípravu rýže na sushi si velmi usnadníte.
Recept na inari sushi vznikl ve svatyních Inari. Výraz "inari" se používá pro označení svatyní a božstev v nich sídlících. Lidé přinášeli ke svatyním k sochám lišek, umístěným kolem svatyně, smažené tofu aburaage nebo z něj vyrobené taštičky. Věřili, že liška je posel, který pomáhám božstvům Inari - a lišky údajně tofu mají v oblibě. Pro obohacení se do taštiček ze smaženého tofu (tzv. inari taštiček) přidávala vařená rýže z nové sklizně, jako dar božstvům s přáním dobré budoucí úrody.
Pro inari sushi existuje více výrazů, kromě inarizushi se můžete setkat také s označením oinari-san nebo kitsune sushi ("liščí sushi"). Recept je známý už téměř 170 let a například jeho tokijská a ósacká varianta se mírně liší. V Tokiu se kapsičky plní čistou sushi rýží, zatímco v Ósace se do rýže přidávají další ingredience. Je také volitelné, zda se inari taštičky uzavřou a jejich obsah tak zůstane skryt, a nebo se naopak nechají v horní části rozevřené a dozdobí se například sezamem, řasou nori nebo plátky shiso.
Inari sushi patří mezi jednodušší varianty sushi, proto se do přípravy může pustit i začátečník na poli japonské kuchyně. A pokud ho naservírujete společně s maki sushi a nigiri sushi, budete za hvězdu :-).
V jedné plechovce inari taštiček z tofu bývá 16 kousků, což pohodlně nasytí 2 osoby.
Jako první dáme vařit rýži na sushi - na 1 díl rýže přidáme 1,2 l vody.
Houbu shiitake alespoň na 10 minut namočíme a následně ji ve vodě uvaříme do měkka.
Mrkev oloupeme, nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na pánvi, dokud nezměkne.
Uvařenou rýži zchladíme v širší míse například vějířem a ochutíme ji rýžovým octem. Dle své chuti nebo podle obecného poměru 1 dcl octa na 1 kg rýže.
Uvařenou houbu shiitake nakrájíme na nudličky.
Ochucenou rýži smícháme s mrkví, houbou shiitake a černým sezamem.
Teď je správný čas slít nálev z inari taštiček a připravit si je na plnění rýží.
Při rozevírání a plnění taštiček je nutná opatrnost, taštičky jsou ze smaženého tofu a jsou tedy křehké. Do každé taštičky vložíme připravenou směs a taštičku buď uzavřeme přehnutím okrajů, nebo ji svážeme do malého měšce.
A máme hotovo! Inari sushi servírujeme ideálně na japonském tácku společně se zázvorem a sójovou omáčkou.
Nigiri sushi | 50 minut | |
Yakisoba | 45 minut | |
Zaru Soba | 15 minut | |
Karaage | 30 minut | |
Maki sushi | 90 minut | |
Okonomiyaki | 30 minut | |
Yasai Tempura - Zeleninová tempura | 45 minut | |
Kare Raisu - Japonské kuřecí kari | 120 minut | |
Hambagu - Japonský hamburger | 30 minut | |
Butaniku no Shogayaki | 30 minut | |
Tonkatsu | 45 minut | |
Smažené nudle s kuřecím masem | 45 minut | |
Korokke | 60 minut | |
Oden | 45 minut | |
Kuře Teriyaki | 30 minut | |
Omuraisu | 60 minut | |
Kuře Yakitori | 60 minut | |
Temari sushi | 50 minut | |
Nikujaga | 40 minut | |
Vegetariánské kari s kokosem | 40 minut | |
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží | 50 minut | |
Kuwayaki - Pikantní kuře | 20 minut | |
Jarní závitky | 50 minut | |
Poke bowl s rýží a tuňákem | 60 minut | |
Butaniku To Kabocha - Dušená dýně s vepřovým masem | 60 minut | |
Buta Kimchi - Vepřový bůček s kimchi | 30 minut | |
Poke bowl s quinoa a tuňákem | 40 minut | |
Japonské smažené jarní závitky Harumaki | 50 minut | |
Gyudon | 30 minut | |
Sukiyaki | 30 minut | |
Buta no Kakuni | 180 minut | |
Oyakodon | 30 minut | |
Mabo Dofu | 30 minut | |
Kinoko no Hoiru Yaki - Houby dušené v alobalu | 30 minut |
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR