Vážení zákazníci, z preventivních důvodů jsme bohužel nuceni dočasně uzavřít provoz našeho kamenného i internetového obchodu. Nové objednávky v tuto chvíli nepřijímáme, ohledně vyřízení otevřených objednávek vás budeme kontaktovat. Děkujeme za pochopení a těšíme se, že brzy budeme opět doručovat japonské dobroty do vašich kuchyní. Tým Susi.cz.
0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Nigiri sushi

Hlavní jídla 50 minut porcí 4    Obtížnost 2

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, pokud si ale chcete recept připravit tradičně jako typický Japonec, doporučujeme toto nádobí: rýžovar, špachtli na rýži, širokou dřevěnou mísu, vějíř na ochlazení rýže, misku s vodou a octem Sushisu na namáčení rukou a dále nádobí na servírování sushi (tác na sushi, hůlky, mističku na sójovou omáčku, mističku na wasabi pastu, mističku na zázvor).

O receptu

Nigiri sushi, tedy váleček rýže jemně potřený wasabi pastou a obložený kouskem ryby, se v Japonsku konzumuje v ještě větším množství než maki sushi. Druhy ryb na nigiri sushi se většinou volí dle oblasti, a to jak syrové, tak grilované, marinované či vařené. Na nigiri sushi se obvykle nepoužívá žádná zelenina, kromě ryb se však může využít také tamago jaki, tedy vaječná omeleta. Příprava nigiri sushi je v podstatě velmi jednoduchá, takže odhoďme zábrany a hurá do toho!

Postup

1

Začneme s rýží. Drtivá většina Japonců ji připravuje v rýžovaru, ale pokud jej nemáme, nezoufejme. Rýže se dá uvařit výborně i bez rýžovaru. Rýži řádně propláchneme, dokud z ní nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody a rýži jednoduše uvaříme.

2

Uvařenou rýži vyndáme pomocí špachtle z rýžovaru do široké, ideálně dřevěné mísy a vějířem nebo silnějším papírem rýži chladíme tak dlouho, aby měla přibližně teplotu lidského těla. Pak do mísy s rýží přidáme ocet sushisu a opatrně promícháme, abychom nepolámali jednotlivá zrnka rýže a aby rýže zůstala lesklá. Tím je rýže hotová a můžeme začít tvořit bochánky nigiri.

3

Namočíme ruce do vody s octem a v dlani a v prstech tvarujeme bochánek či váleček do ideální velikosti. Správná velikost je taková, aby se nám váleček pohodlně vešel celý do úst. K vytvarování válečku můžeme případně využít také speciální tvořítko na nigiri sushi.

4

Hotový váleček položíme, vezmeme libovolný plátek ryby, který z jedné strany potřeme pastou wasabi. Rybu nebo krevetu následně položíme na bochánek rýže, wasabi pastou směrem dolů. Tím je nigiri sushi je hotovo a můžeme servírovat!

5

Nigiri sushi servírujeme ideálně na japonském tácu či prkénku. Do mističek umístíme wasabi pastu, sójovku a nakládaný zázvor - každý si tyto dobroty dopřeje dle své vlastní chuti. Nigiri sushi se jí hůlkami či rukou, přičemž jeden celý bochánek znamená jedno sousto. Nezbývá, než popřát dobrou chuť :-).

Další recepty z kategorie “Hlavní jídla”

Yakisoba 45 minut
Zaru Soba 15 minut
Karaage 30 minut
Maki sushi 90 minut
Okonomiyaki 30 minut
Yasai Tempura 45 minut
Japonské kuřecí kari 120 minut
Japonský hamburger 30 minut
Butaniku no Shogayaki 30 minut
Tonkatsu 45 minut
Smažené nudle s kuřecím masem 45 minut
Korokke 60 minut
Oden 45 minut
Kuře Teriyaki 30 minut
Omuraisu 60 minut
Kuře Yakitori 60 minut
Temari sushi 50 minut
Nikujaga 40 minut
Vegetariánské kari s kokosem 40 minut
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží 50 minut
Kuwayaki - Pikantní kuře 20 minut
Jarní závitky 50 minut
Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR