0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Maki sushi

Hlavní jídla 90 minut porcí 3    Obtížnost 4

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, pokud si ale chcete recept připravit tradičně jako typický Japonec, doporučujeme toto nádobí: rýžovar, špachtli na rýži, širokou dřevěnou mísu, vějíř na ochlazení rýže, misku s vodou a octem sushisu na namáčení rukou a dále nádobí na servírování sushi (tác na sushi, hůlky, mističku na sójovou omáčku, mističku na wasabi pastu, mističku na zázvor). Nezbytností pro dosažení úhledného maki sushi je sushimat rohož na rolování.

O receptu

Maki sushi je jedno z nejtypičtějších japonských jídel, dnes velmi populární po celém světě. Je to rýžová rolka zabalená v mořské řase s náplní, kterých existuje nespočet dle oblasti a také vlastní fantazie. Na jednom servírovaném tácku obvykle nenaleznete jen jeden druh maki sushi, ale naopak několik variací pro opravdový chuťový zážitek. Proto i my jsme dnes připravili více typů maki sushi: zeleninové - se salátovou okurkou, nakládanou shiitake či ředkví takuwantaro - a také tzv. obrácené maki sushi, tedy rolku s rýží na vnější straně, posypanou sezamem či kaviárem - například Philadelphia maki sushi a Paté voll maki suši.

Jedním z nejčastěji připravovaných maki sushi je tzv. Kappa sushi, což je maki se salátovou okurkou. Důvodem, proč by kappa sushi nemělo nikdy chybět, je skutečnost, že okurka neutralizuje chuť a tím příjemně odděluje jednotlivá sousta. Naše salátová okurka je ale jiná než japonská, proto využijeme pouze tuhou část okurky bez jaderníku (ten příliš pouští šťávu, která je pro sushi nevhodná).

Maki sushi je velmi oblíbené v USA, možná i více než v Japonsku. Proto se často u názvů maki suši setkáme s americkými výrazy (například California rolls, Boston rolls a podobně).

Tolik pro úvod a jdeme na přípravu.

Postup

1

Začneme s rýží. Drtivá většina Japonců ji připravuje v rýžovaru, ale pokud jej nemáme, nezoufejme, uvařit se dá výborně i bez něj. Rýži řádně propláchneme, dokud z ní nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody a rýži jednoduše uvaříme.

2

Uvařenou rýži vyndáme pomocí špachtle z rýžovaru do široké, ideálně dřevěné mísy a vějířem nebo tvrdším papírem ovíváme rýži tak, aby zchladla přibližně na teplotu lidského těla.
Pak do mísy s rýží přidáme ocet sushisu (1 dcl octa na 1 kg rýže) a opatrně promícháme, abychom nepolámali jednotlivá zrnka rýže a aby rýže zůstala lesklá.
Tím je rýže hotová a připravená pro další zpracování.

3

Připravíme si jednotlivé ingredience. Ze salátové okurky okrájíme jadřinec a zbývající tužší část nakrájíme na tenčí proužky.

4

Stejně tak nakrájíme ředkev takuwantaro. Ze syrového chřestu pouze oddělíme cca 1,5 cm tvrdého konce a jinak nekrájíme.

5

Nakládané houby shiitake také pokrájíme na tenčí plátky.

6

Nakládaná červená okurka je již na proužky nakrájená, není tedy třeba ji jakkoliv upravovat.

7

Jakmile máme zeleninu pokrájenou, vezmeme si plátek řasy nori a rukou či nůžkami ji zmenšíme o 1/4. Trháme vždy kolmo k perforování. Větší, tedy 3/4 část, použijeme na vytvoření rolky.

8

Připravíme si rohožku sushimat. 3/4 plátku řasy položíme na sushimat lesklou stranou dolů, vezmeme do hrsti trochu uvařené rýže a rukama ji rovnoměrně rozprostřeme na řasu. Množství rýže upravíme tak, aby skrz ní řasa mírně prosvítala. Horní pruh řasy, cca 1 cm, necháme volný.

9

Zvolíme ingredienci (chřest, salátovou či nakládanou okurku, takuwantaro nebo houbu shiitake) a položíme ji podélně na připravený základ rolky. Pro snazší práci s rýží a ingrediencemi je vhodné ruce vždy namočit do misky s vodou a trochou rýžového octu.

10

Sushimat rohož uchopíme volným pruhem řasy od sebe, prsty přidržíme náplň a začínáme rolovat. PRAKTICKÝ TIP: pokud nechceme, aby nám zrnka rýže pronikala přes sushimat, obalíme rohožku potravinovou fólií.

11

Jakmile pomocí rohožky celá řasa obalí vnitřek rolky, můžeme sushimat vyjmout.

12

Klasické maki sushi už stačí jen očistit od uchycené rýže a je hotovo.

13

Obrácené maki sushi zahájíme podobně jako klasické - na sushimat položíme 3/4 plátku řasy a na něj navrstvíme rýži. V tomto případě však nenecháváme volný okraj řasy a zároveň rýži posypeme bílým či černým sezamem.

14

Opatrně celý základ na sushimat rohožce obrátíme tak, aby rýže byla na dně a řasa nahoře. Na řasu pro vzhled přidáme ještě pár zrnek rýže a dále náplň dle vlastního výběru - my jsme připravili Philadelphia rolls, tedy sýr philadelphia se salátovou okurkou, posypané černým sezamem, a Paté voll rolls, paštika dle vlastního výběru a chřest nebo salátová okurka, posypané bílým sezamem.

15

Hotový základ rolky následně zabalíme pomocí sushimat rohože stejným způsobem jako u klasického maki a je hotovo.

16

Všechny připravené rolky nakrájíme ostrým čistým nožem na stejně velké části v takovém rozměru, který se pohodlně vejde do úst jako jedno sousto.

17

Hotové maki sushi servírujeme na tác a jako přílohu přidáme sójovou omáčku, wasabi pastu a zázvor. Maki sushi se obvykle konzumuje pomocí jídelních hůlek.

Další recepty z kategorie “Hlavní jídla”

Nigiri sushi 50 minut
Yakisoba 45 minut
Zaru Soba 15 minut
Karaage 30 minut
Okonomiyaki 30 minut
Yasai Tempura 45 minut
Japonské kuřecí kari 120 minut
Japonský hamburger 30 minut
Butaniku no Shogayaki 30 minut
Tonkatsu 45 minut
Smažené nudle s kuřecím masem 45 minut
Korokke 60 minut
Oden 45 minut
Kuře Teriyaki 30 minut
Omuraisu 60 minut
Kuře Yakitori 60 minut
Temari sushi 50 minut
Nikujaga 40 minut
Vegetariánské kari s kokosem 40 minut
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží 50 minut
Kuwayaki - Pikantní kuře 20 minut
Jarní závitky 50 minut
Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR