0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Shabu Shabu

Hlavní jídla 30 minut porcí 4    Obtížnost 2

Ingredience

Co potřebujete doma

Japonci si tento pokrm připravují v originálním hrnci na shabu shabu. Je to široký, jedno nebo dvoukomorový hrnec, tradičně kameninový, ale dnes nejčastěji nerezový. Pokud shabu shabu hrnec nemáme, skvěle si vystačíme s jakýmkoliv nízkým hrncem se širokým průměrem. Hodit se bude také varná plotýnka, kterou můžeme umístit na jídelní stůl - pokrm si totiž budou připravovat sami stolovníci. 

O receptu

Shabu shabu je jedno z nejtradičnějších japonských jídel. Patří mezi pokrmy typu nabemono, tedy jídel, která se připravují přímo na prostřeném stole s rodinou nebo skupinou přátel. Shabu shabu je velmi podobné sukiyaki. Rozdíl je v tom, že v případě sukiyaki se maso a další ingredience opékají, kdežto u shabu shabu se vše vaří ve vývaru z řasy kombu.

Název shabu shabu je v překladu citoslovce "šplouchnutí" a odkazuje na zvuk, který vydávají ingredience při vložení do vývaru. 

Shabu shabu je velmi společenský pokrm, všichni účastníci si jednotlivé ingredience připravují sami a přitom společně. Kromě toho, že je to jídlo zábavné na přípravu, je zároveň velmi dietní. Všechny suroviny jsou čerstvé a šetrně připravené.

Postup

1

Spousta zeleniny a hub, kvalitní maso a japonské nudle udon. I když vyžaduje víc surovin, příprava shabu shabu je jednoduchá. Navíc je to hezky barevný pokrm!

2

Pokud nemáme čerstvé, začneme přípravou sušených hub shiitake - včas je namočíme, aby změkly.

3

Než se pustíme do zpracování dalších ingrediencí, vložíme do hrnce dva plátky řasy kombu a zalijeme je vodou. Necháme louhovat.

4

Pekingské nebo čínské zelí očistíme, stejně jako chryzantému a několik jarních cibulek. Jedlá chryzantéma není vždy k dostání, nahradit ji můžeme třeba salátem pak choi.

5

Zelí, chryzantému a jarní cibulku nakrájíme na větší kousky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.

6

Houby enoki a shimeji očistíme, shiitake zbavíme nožiček a větší hlavičky přepůlíme.

7

Tofu vyjmeme z obalu a nakrájíme na kostky.

8

U masa je nejdůležitější, aby bylo nakrájené na velmi tenké plátky. Dnes už existují řeznictví, která vám maso takto připraví. My jsme použili hovězí roštěnec a vepřovou krkovici.

9

Sušené nudle udon uvaříme podle návodu a propláchneme studenou vodou. A nebo sáhneme po předvařených udon, které přípravu shabu shabu ještě urychlí.

10

K servírování nezapomeneme připravit omáčku ponzu, sezamovou omáčku a koření shichimi togarashi.

11

Ředkev a zbytek jarní cibulky bude sloužit k dochucení při konzumaci - ředkev oloupeme a nastrouháme najemno a cibulku očistíme a nakrájíme.

12

Tím máme všechny ingredience připravené k vaření. Nakrájenou zeleninu, houby, tofu, maso i uvařené nudle udon vyskládáme na stůl kolem plotýnky s hrncem.

13

Zapneme varnou desku a řasu kombu s vodou, ve které se namáčela, začneme přivádět k varu.

14

Než se vývar začne vařit, připravíme každému stolovníkovi mističku se sezamovou omáčkou a druhou s omáčkou ponzu, jarní cibulkou, nastrouhanou ředkví a špetkou shichimi togarashi.

15

Jakmile se voda vaří, vložíme nejdřív všechny druhy zeleniny a hub. Po pár minutách můžeme přidávat i plátky masa - povaříme je krátce, jen pár sekund. Každý si může střídavě dopřát zeleninu, houby a maso dle své chuti. Jednotlivá sousta se namáčí v sezamové nebo ponzu omáčce.

16

Když je většina masa a zeleniny snědená, ve vývaru krátce povaříme nudle udon a tofu. Ty si dopřejeme na závěr jako pomyslný vrchol shabu shabu. Dobrou chuť!

Další recepty z kategorie “Hlavní jídla”

Nigiri sushi 50 minut
Yakisoba 45 minut
Zaru Soba 15 minut
Karaage 30 minut
Maki sushi 90 minut
Okonomiyaki 30 minut
Yasai Tempura - Zeleninová tempura 45 minut
Kare Raisu - Japonské kuřecí kari 120 minut
Hambagu - Japonský hamburger 30 minut
Butaniku no Shogayaki 30 minut
Tonkatsu 45 minut
Smažené nudle s kuřecím masem 45 minut
Korokke 60 minut
Oden 45 minut
Kuře Teriyaki 30 minut
Omuraisu 60 minut
Kuře Yakitori 60 minut
Temari sushi 50 minut
Nikujaga 40 minut
Vegetariánské kari s kokosem 40 minut
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží 50 minut
Kuwayaki - Pikantní kuře 20 minut
Jarní závitky 50 minut
Poke bowl s rýží a tuňákem 60 minut
Inari sushi (Inarizushi) 60 minut
Butaniku To Kabocha - Dušená dýně s vepřovým masem 60 minut
Buta Kimchi - Vepřový bůček s kimchi 30 minut
Poke bowl s quinoa a tuňákem 40 minut
Japonské smažené jarní závitky Harumaki 50 minut
Gyudon 30 minut
Sukiyaki 30 minut
Buta no Kakuni 180 minut
Oyakodon 30 minut
Mabo Dofu 30 minut
Kinoko no Hoiru Yaki - Houby dušené v alobalu 30 minut
Mazesoba 40 minut
Kinoko Ankake - Houby enoki a shimeji s omáčkou Ankake 30 minut
Katsu Kare - Japonské kari se smaženým řízkem 60 minut
Ebi Katsu Don - Miska rýže s krevetou a cibulovo-vaječnou omáčkou 40 minut
Gyoza - Japonské plněné knedlíčky 50 minut
Yaki Udon - Smažené nudle udon s masem a zeleninou 30 minut
Negiyaki - Japonská placka z jarní cibulky 20 minut
Onigiri - Japonský rýžový sendvič 50 minut
Tara to Daikon - Marinovaná treska s dušenou ředkví daikon 120 minut

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
9. 5. 2025

  • rychlé doručení
  • skvělá komunikace
  • velký výběr zboží
  • skvěle zabaleno

Ověřený zákazník
100%
8. 5. 2025

  • Rychlost

Ověřený zákazník
100%
7. 5. 2025

  • Rychlé dodání
  • Skvělý výběr produktů

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR