Spousta zeleniny a hub, kvalitní maso a japonské nudle udon. I když vyžaduje víc surovin, příprava shabu shabu je jednoduchá. Navíc je to hezky barevný pokrm!
|
|
|
|
Japonci si tento pokrm připravují v originálním hrnci na shabu shabu. Je to široký, jedno nebo dvoukomorový hrnec, tradičně kameninový, ale dnes nejčastěji nerezový. Pokud shabu shabu hrnec nemáme, skvěle si vystačíme s jakýmkoliv nízkým hrncem se širokým průměrem. Hodit se bude také varná plotýnka, kterou můžeme umístit na jídelní stůl - pokrm si totiž budou připravovat sami stolovníci.
Shabu shabu je jedno z nejtradičnějších japonských jídel. Patří mezi pokrmy typu nabemono, tedy jídel, která se připravují přímo na prostřeném stole s rodinou nebo skupinou přátel. Shabu shabu je velmi podobné sukiyaki. Rozdíl je v tom, že v případě sukiyaki se maso a další ingredience opékají, kdežto u shabu shabu se vše vaří ve vývaru z řasy kombu.
Název shabu shabu je v překladu citoslovce "šplouchnutí" a odkazuje na zvuk, který vydávají ingredience při vložení do vývaru.
Shabu shabu je velmi společenský pokrm, všichni účastníci si jednotlivé ingredience připravují sami a přitom společně. Kromě toho, že je to jídlo zábavné na přípravu, je zároveň velmi dietní. Všechny suroviny jsou čerstvé a šetrně připravené.
Spousta zeleniny a hub, kvalitní maso a japonské nudle udon. I když vyžaduje víc surovin, příprava shabu shabu je jednoduchá. Navíc je to hezky barevný pokrm!
Pokud nemáme čerstvé, začneme přípravou sušených hub shiitake - včas je namočíme, aby změkly.
Než se pustíme do zpracování dalších ingrediencí, vložíme do hrnce dva plátky řasy kombu a zalijeme je vodou. Necháme louhovat.
Pekingské nebo čínské zelí očistíme, stejně jako chryzantému a několik jarních cibulek. Jedlá chryzantéma není vždy k dostání, nahradit ji můžeme třeba salátem pak choi.
Zelí, chryzantému a jarní cibulku nakrájíme na větší kousky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Houby enoki a shimeji očistíme, shiitake zbavíme nožiček a větší hlavičky přepůlíme.
Tofu vyjmeme z obalu a nakrájíme na kostky.
U masa je nejdůležitější, aby bylo nakrájené na velmi tenké plátky. Dnes už existují řeznictví, která vám maso takto připraví. My jsme použili hovězí roštěnec a vepřovou krkovici.
Sušené nudle udon uvaříme podle návodu a propláchneme studenou vodou. A nebo sáhneme po předvařených udon, které přípravu shabu shabu ještě urychlí.
K servírování nezapomeneme připravit omáčku ponzu, sezamovou omáčku a koření shichimi togarashi.
Ředkev a zbytek jarní cibulky bude sloužit k dochucení při konzumaci - ředkev oloupeme a nastrouháme najemno a cibulku očistíme a nakrájíme.
Tím máme všechny ingredience připravené k vaření. Nakrájenou zeleninu, houby, tofu, maso i uvařené nudle udon vyskládáme na stůl kolem plotýnky s hrncem.
Zapneme varnou desku a řasu kombu s vodou, ve které se namáčela, začneme přivádět k varu.
Než se vývar začne vařit, připravíme každému stolovníkovi mističku se sezamovou omáčkou a druhou s omáčkou ponzu, jarní cibulkou, nastrouhanou ředkví a špetkou shichimi togarashi.
Jakmile se voda vaří, vložíme nejdřív všechny druhy zeleniny a hub. Po pár minutách můžeme přidávat i plátky masa - povaříme je krátce, jen pár sekund. Každý si může střídavě dopřát zeleninu, houby a maso dle své chuti. Jednotlivá sousta se namáčí v sezamové nebo ponzu omáčce.
Když je většina masa a zeleniny snědená, ve vývaru krátce povaříme nudle udon a tofu. Ty si dopřejeme na závěr jako pomyslný vrchol shabu shabu. Dobrou chuť!
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR