Základem tohoto salátu jsou řasy hijiki, nudle a zelenina, ochucené speciální zálivkou z dashi. Nemělo by chybět smažené tofu a edamame, volitelnou třešničkou na dortu jsou plátky lotosového kořene.
Saláty | 1 hodina | porcí 4 | Obtížnost 3 |
K přípravě salátu z mořských řas hijiki nebudete potřebovat žádné speciální náčiní.
Hijiki no Nimono, neboli salát z mořských řas hijiki, je klasická japonská příloha, jejímž základem jsou mořské řasy hijiki a konjakové nudle. Salát má vysokou výživovou hodnotu a Japonci si ho rádi dávají jako doplněk k mnoha druhům pokrmů, často bývá součástí obědového menu nebo obento boxů na cesty. Skvěle ladí i s japonskou rýží. Ačkoliv je to dušený pokrm, nejlépe vám zachutná vychlazený na pokojovou teplotu.
Hijiki jsou divoce rostoucí řasy, které se podobají lístkům čaje. Rybáři je sklízí ručně ve volné přírodě a poté je vaří a suší. Hijiki mají vysoký obsah vlákniny, železa, vápníku a hořčíku. V Japonsku se používají již po staletí.
Základem tohoto salátu jsou řasy hijiki, nudle a zelenina, ochucené speciální zálivkou z dashi. Nemělo by chybět smažené tofu a edamame, volitelnou třešničkou na dortu jsou plátky lotosového kořene.
Začneme s řasami hijiki. Namočíme je do dostatečného množství vody a necháme je nabobtnat po dobu zhruba 30 minut.
Mezitím si připravíme další ingredience - mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky julienne.
Hijiki se zdárně namáčí a my se vrhneme na tofu a konjak nudle.
Smažené tofu Aburaage nakrájíme - nezáleží, zda máme k dispozici silnější nebo tenčí variantu plátků, v každém případě je pokrájíme na přiměřeně dlouhé kousky.
Konjak nudle slijeme z nálevu, řádně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Na pánev s rozpáleným rostlinným olejem dáme nejdříve mrkev a plátky lotosového kořene. Společně opékáme několik minut.
Připravíme si zálivku - jednoduše rozmícháme dashi no moto ve 400 ml studené vody, přidáme sójovku, cukr a mirin.
Do pánve k mrkvi a lotosovému kořeni přidáme scezené hijiki, kousky smaženého tofu a konjak nudle. Zalijeme připravenou zálivkou a společně dusíme asi 30 minut.
Jarní cibulku nakrájíme na plátky a připravíme si vyloupané sójové boby edamame.
Po zhruba půl hodince, kdy už je zálivka téměř vyvařená, přidáme do pánve vyloupané edamame a jarní cibulku, promícháme a necháme ještě krátce podusit.
A máme hotovo! Salát z pánve přemístíme do vhodné mísy a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Servírujeme s malou miskou, aby si každý stolovník mohl sám naložit požadované množství.
Japonský kuřecí salát | 30 minut | |
Salát s fazolemi adzuki | 40 minut |
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
rychle vyřízeno, vše v pořádku
Rychle dodani.Nakupuji pravidelne.
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR