O sezamovém oleji

O sezamovém oleji

Tak jako ke středomořské kuchyni neodmyslitelně patří olivový olej, k východoasijké patří olej sezamový.

Proč je oblíbený

Sezamový olej má široké využití jak v gastronomii pro své oříškové aroma, tak i v kosmetice díky svým příznivým účinkům na pleť a vlasy.

Ve studené kuchyni jej využijeme jako surovinu pro zálivky nebo pomazánky, v teplé na smažení či marinování. Při vaření či dušení však své aroma mírně ztrácí. Pro jeho zachování je tedy dobré po dokončení tepelné úpravy do pokrmu přidat ještě kapku.

Velmi zajímavě chutná i ve sladkém pečivu - nebojte se vyzkoušet zaexperimentovat i se svým oblíbeným receptem na sladké, výsledek vás zřejmě příjemně překvapí.

Sezamový olej v japonské kuchyni

V japonské kuchyni je sezamový olej, kromě olejů rostlinných, jasnou volbou číslo jedna. Využívá se do omáček na nudle, při přípravě zeleninových pokrmů, ve všech možných druzích salátů a také v dezertech. 

Milovníci ostřejších pokrmů v Japonsku rádi sázejí na variantu la-yu. La-yu je sezamový olej se špetkou chilli, který dodá jiskru zejména nudlovým polévkám. 

Trocha historie

Sezamový olej má velmi dlouhou tradici a historii. Doložené je jeho využívání již ve starověkém Egyptě. Velmi oblíbený byl i v dobách starého Řecka, kam přišel z Indie. Z Indie se ale rozšířil i opačným směrem - přes Čínu do Koreje až do Japonska.

 

Další články

Na spokojenosti nám záleží

Ověřený zákazník

100%
7. 6. 2026
  • Fast
  • Good selection

Ověřený zákazník

100%
5. 6. 2026

Ověřený zákazník

100%
1. 6. 2026

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.

Verified Reviews

DOPRAVA ZDARMA

při nákupu nad 1500 Kč

99% zákazníků doporučuje

a pravidelně se vrací

Prodejna v Michli

s parkováním

9000+ výdejních míst

po celé ČR

Maximum zboží skladem

s rychlým doručením

S láskou k Japonsku

již od roku 1993

Další výhody