0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

O japonské keramice

První výrobky již 10 000 let př. n. l.

Keramické výrobky v Japonsku píší svou historii již od období kultury Jomon (Džómon), teddy v letech 10 000 až 300 před naším letopočtem. V období Yayoi (Jajoi), které následovalo a trvalo až do roku 250 našeho letopočtu, se vyráběly sošky koňů a bojovníků, které jsou známy pod pojmem Haniwa.

Hrnčířská pec a kruh

Významný posun ve výrobě keramiky znamenal vynález hrnčířské pece Anagama (zhruba od 5. století našeho letopočtu) a počátek používání hrnčířského kruhu. To se odehrálo v období Kofun na přelomu 3. a 4. století. Výrobky z pece Anagama  se nazývaly keramika Sue, pro kterou jsou charakteristické tenké stěny a světlá modrošedá barva.

Největší vývoj ve výrobě japonské keramiky a kameniny zapříčinili korejští zajatci, kteří přinesli pece Noborigama, tedy pece stavěné do svahu a komorově. V peci Noborigama bylo možné keramiku vypalovat při teplotě 1400 stupňů Celsia. To umožnilo i výrobu porcelánu, který se začal vyvážet do Evropy. Nejznámější typy jsou Arita a Imari.

Čajová keramika

Výroba japonské keramiky je samozřejmě úzce spjata také s čajovým obřadem. Vždyť tak zvané chawany jsou předmětem obdivu všech účastníků čajového obřadu. Použitá keramika a pomůcky mají v rámci čajového obřadu téměř stejnou důležitost jako příprava a popíjení čaje samotného.

Jak je to dnes

V současnosti se keramika vyrábí po celém Japonsku a hojně se vyváží do Evropy. Je oblíbená pro svou jednoduchost a nádech wabi-sabi, což znamená "rafinovaně omšelý". Dnešní keramika se vyrábí v mnoha dílnách, hlavně na ostrovech Shikoku a Kjúšú.

Japonci rádi o keramice mluví a rádi poznávají, odkud by daný výrobek mohl pocházet. Japonská keramika i porcelán jsou důležitou součástí servírování, na každý chod se podává jiný typ nádobí, na každý pokrm je specializovaný tvar misky či talířku. Estetická stránka servírování pokrmu je nedílnou součástí celkové dojmu z jídla, proto je důležité keramiku či porcelán dobře zvolit dle toho, co se chystáme podávat.

Nejčastější typy japonské keramiky

Co by správnému fandovi japonské kuchyně nemělo doma chybět?

Tácy na sushi

Delší obdélníkové tácy jsou přímo předurčené k tomu, aby to na nich vašemu domácímu sushi nebývale slušelo. Jsou vyrobené z kameniny nebo keramiky a mají různé rozměry i dekory. 

Mističky na sójovou omáčku

Při servírování sushi by rozhodně neměly chybět malé mističky na podávání sójové omáčky a wasabi

Japonské hluboké misky

Hlubší kameninové nebo keramické misky jsou svým tvarem ideální pro servírování ramen a udon polévek a výtečně v nich zachutná také pokrmy typu donburi, tedy horká rýže s masem a zeleninou.

Karafy a kalíšky na sake

Kvalitní rýžové víno si rozhodně zaslouží být servírováno do vhodného nádobí. Stejně jako pivař nedá dopustit na klasický půllitr, Japonec by si zřejmě sake nevychutnal z obyčejné skleničky.

Čajová keramika

Málokteré konvičky, hrnky a misky na čaj jsou tak oku lahodící, jako právě japonské. Nemluvě o originálních matcha setech, které jsou určeny pro tradiční přípravu zeleného čaje matcha a nechybí v nich ani nezbytná metlička.

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
80%
10. 4. 2024

Vse v poradku krome ryzovaru, ten schorel po peti minutach uzivani, budu samozrejme reklamovat, ale za to obchod nemůže, neni výrobce.

Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Ověřený zákazník
100%
25. 3. 2024

  • Rád nakupuji v tomto obchodu. Mají široký výběr, který se neustále rozšiřuje. Kvalitně zabalené zboží a rychlé dodávky.

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR