0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Jak slaví Japonci Vánoce a nový rok?

Japonsko, jakožto primárně nekatolická země, Vánoce neprožívá tak intenzivně jako my. To však neznamená, že v Japonsku nezáří vánočními stromky, že nezní anglické či americké vánoční písně a že obchody nejsou plné nakupujících.

Japonské Vánoce

Vánoce jsou veselé, barevné nákupní svátky. Opravdové oslavy nastávají až 1. ledna, a to hned o půlnoci. V buddhistických svatyních se rozezvučí ohromné zvony a lidé se scházejí jak u buddhistických, tak u šintoistických svatyní. Prvního ledna se ženy slavnostně oblečou do kimon a vydají se s rodinou ke svatyním.

Až do 6. 1. je ve všech firmách volno a konají se novoroční návštěvy. Během těchto návštěv se navštěvují rodinní příslušníci, pojídají se novoroční pokrmy a předávají se dárky. Domovy jsou vyzdobeny novoročními oltáříčky, před vchodem do domů jsou tradičně umístěny tři bochánky rýžového koláče mochi a další novoroční ozdoby, které chrání dům před zlými duchy. Mezi novoroční dárky patří jídlo, ovoce a alkohol. Vše je krásně zabaleno, a dárková balení se během listopadu a prosince prodávají ve zvláštním patře obchodních domů. 

A jak se dárky předávají? Vzhledem k tomu, že Japonsko je dlouhé, vlaky jsou přeplněné a příbuzných je mnoho, je zcela běžné nechat dárek poslat adresátovi přímo z obchodního domu s přesně určeným datem doručení.

Novoroční pokrmy

Každý si přeje v novém roce hlavně zdraví a štěstí a tomu odpovídá i skladba typické japonské novoroční kuchyně. Barvy štěstí jsou bílá a červená, a tak základním pokrmem je rýže s fazolemi adzuki. Další typickou dobrotou je Ogura an, což jsou červené sladké boby adzuki, které se dávají přímo na misku plnou bílé lepkavé rýže.

Nezbytným pokrmem, vážícím se k oslavám nového roku, je také speciální typ koláčků mochi. Jedná se o většinou obdélníkový mochi zákusek, který je připraven ze samotného těsta bez náplně. Tento koláček se buď vloží do polévky z bobů adzuki, nebo se osmahne na plynovém hořáku a pojídá se sójovou omáčkou. Tato specifická varianta mochi koláčku je velmi lepivá a každoročně se tak stane, že se někdo při konzumaci udusí! Když novoroční mochi člověku zaskočí, nejde ani dovnitř ani ven a je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Novoroční pokrmy jsou také ve formě krabiček obento, i v nich se barevně kombinují suroviny, aby jídlo vypadalo krásně a šťastně. Proto se jako ozdoby často používají barevné okurky, barevný (nejlépe červený) zázvor. Tradiční jsou také závitky z naložených řas kombu, plněné rybími jikrami. Jako symbol štěstí se používá i v celku podávaná ryba tai, která se konzumuje jako sashimi.

Ač jsou japonské novoroční pokrmy originální, tradiční a oku lahodící, pro chutě středoevropanů určitě nejsou tím "nej" z japonské kuchyně.

Novoroční zvyky

Ke krásným zvykům v Japonsku patří, že do konce roku se musí vyrovnat veškeré dluhy, sliby a dohody. Musí se vrátit vypůjčené peníze i knihy a musí se dostát daným slibům. Tento bohulibý zvyk by bylo hezké zavést i v jiných zemích :-).

Dárky se rozdávají nejen v rámci rodiny, ale také nadřízeným v práci a přátelům. Za luxusní dárek je považována nádherná kazeta s ovocem - jedno obrovské jablko s opáleným nápisem Happy New Year, jedna obrovská hruška nashi, žlutý meloun, pár jahod a hrozen sladkého tvrdého vína. Hodí se také kus wagyu - japonského exkluzivního hovězího masa - nebo speciální druh šunky.

Novoroční svátky jsou spíše duchovního charakteru a ani poslední den roku nehýří alkoholem a veselím, jako je tomu u nás. Navíc 6. ledna nekompromisně začíná nový koloběh pracovních povinností.

Takže japonsky: Akemashite omedetoo gozaimasu.

 

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
80%
10. 4. 2024

Vse v poradku krome ryzovaru, ten schorel po peti minutach uzivani, budu samozrejme reklamovat, ale za to obchod nemůže, neni výrobce.

Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Ověřený zákazník
100%
25. 3. 2024

  • Rád nakupuji v tomto obchodu. Mají široký výběr, který se neustále rozšiřuje. Kvalitně zabalené zboží a rychlé dodávky.

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR