Japonci mají ke konzumaci alkoholu veskrze kladný vztah. Na druhou stranu je ale pravda, že některým z nich chybí enzym na rozkládání alkoholu, a proto jim stačí i malé množství nápoje k tomu, aby změnili barvu obličeje na červenou a byli opilí.
Tradičním japonských alkoholickým nápojem je sake, které se vyrábí z rýže a rýžových kvasinek. Rýže, ze které se saké vyrábí, se do nedávna z Japonska nesměla vyvážet, a proto se sake vyrábělo pouze v Japonsku a v japonských továrnách v USA. V současné době se ale vývoz uvolnil, a tak se první továrny na sake objevily i v Evropě, jmenovitě ve Francii.
Konzumace sake v Japonsku klesá, a to díky tomu, že roste konzumace jiných alkoholických nápojů - hlavně vína a piva. Mnozí tradiční japonští výrobci sake proto touží po vývozu svého produktu do Evropy. Japonci starší generace konzumaci sake zůstávají věrni a mladí Japonci dávají přednost pivu.
Pivo se v Japonsku často pije na začátek večeře. První společný přípitek Kampai! zazní ode všech se sklenicí piva v ruce. Japonské pivo je dcerou českého piva, vyrábí se podle zákona Pure law - tedy ze základních čtyř surovin: chmele, sladu, vody a kvasinek. Nejstarším výrobcem piva je firma Kirin ve městě Takasaki, které je sesterským městem naší Plzně. Výrobním způsobům se Kirin opravdu učil v Plzni a byl také prvním dovozcem českého piva do Japonska.
Nejpopulárnějším druhem piva je Asahi Supper Dry, které je nejoblíbenější právě u mladé generace. Specialitou, kterou se toto pivo prosadilo, bylo to, že se čepuje do vymrazených pivních sklenic.
V Japonsku jsou také velmi populární minipivovary, z nichž velkou část do Japonska vyvážela Česká Republika. Protože v Japonsku neexistoval studijní obor kvasné chemie, velké množství českých sládků jezdilo do Japonska učit vařit pivo malé pivovary.
Co se lihovin týče, velmi populární je japonská whisky. Whisky se pije hlavně na ostrovech Honšú a Hokkaidó.
Na jihu, na ostrově Kjúšú, se naopak hojně popíjí shōchū (šóčú), což je pálenka z rýže.
Na souostroví Okinawa se pije pálenka z rýže awamori. Tento destilát má 25 až 43 % alkoholu a připravuje se ze speciální dlouhozrnné rýže, která se naočkuje houbou koji (kropidlák rýžový). Jedním z druhů awamori je habushu, které se vyrábí naložením hada Habu do pálenky awamori. Habu je chřestýšovitý had, který se vyskytuje právě na Okinawě, často u města Naha.
Awamori se pije s ledem a zapíjí se studenou vodou.
V poslední době se v Japonsku také pije víno, a to jak dovážené, tak i japonské provenience. Hrozny se pěstují v odrůdách Kóšú, Chardonnay, Sauvignon a Merlot. Podle legendy se první víno v Japonsku vyrobilo ve městě Katsunuma v roce 718. Vinná réva v této oblasti byla typu Vitis coignetiae a jako taková není typickou surovinou pro výrobu vína. Paradoxem je, že v 19. století, kdy v Evropě byly vinice napadeny révokazem, exportovalo Japonsko tento druh révy do Evropy.
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
rychle vyřízeno, vše v pořádku
Rychle dodani.Nakupuji pravidelne.
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR