0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Není to jen o sójovce!

Když se řekne Asie a omáčka, jako první se každému vybaví omáčka sójová. V japonské a asijské kuchyni však používáme mnohem více druhů omáček, které dodávají pokrmům jejich typickou chuť a vůni. Jaká omáčka doladí vaše menu k dokonalosti?

Sójová omáčka

Jak píšeme v titulku, japonské omáčky nejsou jen o sójovce, ale vynechat ji v tomto článku rozhodně nemůžeme :-).

Původně se k dochucování pokrmů v Asii používala rybí omáčka, která vznikala dlouhým kvašením ryb poskládaných v keramických nádobách. Ryby během kvasného procesu velmi zapáchaly, ale výsledná omáčka ne. Dodnes se rybí omáčka v asijské kuchyni využívá, hlavně v Číně a Koreji.

Sójová omáčka se v Japonsku vyráběla nejdříve ve městě Noda, kde je hlavní sídlo firmy Kikkoman. Nyní je v Japonsku mnoho výrobců sójové oomáčky, ale Kikkoman je nejvíce známý. Tato firma, aby se odlišila od ostatních, vyrábí i další omáčky uzpůsobené chutí ke specifickým pokrmům. Je to omáčka na sushi, omáčka na nudle a rýži, teriyaki omáčka, sukiyaki omáčka a další.

Existují čtyři základní typy sójové omáčky:

  • klasická sójová omáčka se prodává s červeným víčkem
  • sójová omáčka s menším obsahem soli je odlišena zeleným víčkem 
  • sójovou omáčku se sníženou barevností, která je vhodná zejména pro vaření, poznáte podle víčka žlutého
  • pro ty, kteří nesnášejí lepek, je určena sójová omáčka tamari s modrým víčkem, která je bez pšenice.

Ponzu

Vysoce univerzální omáčkou je ponzu, jejímž základem je sójová omáčka a citrusová šťáva. Ponzu skvěle zachutná jako dip - ke grilovanému masu či mořským plodům, k čerstvým sashimi ale také například k plněným knedlíčkům gyoza. Rozhodně neprohloupíte, pokud ponzu vyzkoušíte i jako zálivku do salátu.

Teriyaki a hoisin

K ochucení grilovaných pokrmů je nepřekonatelná omáčka teriyaki, odkloníme-li se trochu od Japonska, lahodnou variantou je i čínská omáčka hoisin. Teriyaki, jejímž základem je sójová omáčka, mirin a cukr, dobře ladí zejména s rybami, ale také s červeným masem či tofu. Hustá, sladká a pikantní omáčka hoisin lahodně dochutí maso i zeleninové směsi ve woku.

Okonomi

Omáčka okonomi neodmyslitelně patří ke smaženým plackám okonomiyaki. Jejich základem je mouka, vejce, bílé zelí, slanina či vepřový bok a zejména speciální brambora nagaimo. Kromě jemně sladké omáčky okonomi se zdobí také japonskou majonézou, tuňákem katsuobushi a drcenými řasami.

Yakisoba a kombu tsuyu

Jednou z nesporných výhod přípravy japonských nudlí je čas. Pokud si zrovna nechceme pohrát s tradiční přípravou vývarů na udon či ramen, výborně nás zasytí i jednoduše připravené nudle s originální hotovou omáčkou. Smažené nudle výtečně doladí velmi populární kořeněná omáčka yakisoba. Pokud nudle uvaříme, stačí je přelít legendární omáčkou kombu tsuyu z mořských řas.

Ryby, ústřice a chilli

Východoasijská kuchyně se neobejde ani bez všemožných druhů rybích a ústřicových omáček. Používají se zejména pro přípravu autentických čínských, thajských a vietnamských jídel. A chilli omáčka? Ta nesmí chybět ve výbavě žádného milovníka pikantností.

Poke

Aktuálním hitem na poli exotického vaření je havajské poke bowl - velká miska rýže ozdobená barevnou směsí čerstvé zeleniny a kousků syrové ryby nebo mořských plodů, pikantně dochucená omáčkou poke. Základem je opět sójová omáčka, tentokrát v kombinaci se sezamem a citronovou šťávou.

 

 

Související kategorie produktů
Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 3. 2024

Pravidelně zde nakupuji.

Ověřený zákazník
80%
16. 3. 2024

  • rychlost
  • výběr zboží

Ověřený zákazník
100%
15. 3. 2024

Rychlé vyřízení objednávky

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR