Když se řekne Asie a omáčka, jako první se každému vybaví omáčka sójová. V japonské a asijské kuchyni však používáme mnohem více druhů omáček, které dodávají pokrmům jejich typickou chuť a vůni. Jaká omáčka doladí vaše menu k dokonalosti?
Jak píšeme v titulku, japonské omáčky nejsou jen o sójovce, ale vynechat ji v tomto článku rozhodně nemůžeme :-).
Původně se k dochucování pokrmů v Asii používala rybí omáčka, která vznikala dlouhým kvašením ryb poskládaných v keramických nádobách. Ryby během kvasného procesu velmi zapáchaly, ale výsledná omáčka ne. Dodnes se rybí omáčka v asijské kuchyni využívá, hlavně v Číně a Koreji.
Sójová omáčka se v Japonsku vyráběla nejdříve ve městě Noda, kde je hlavní sídlo firmy Kikkoman. Nyní je v Japonsku mnoho výrobců sójové oomáčky, ale Kikkoman je nejvíce známý. Tato firma, aby se odlišila od ostatních, vyrábí i další omáčky uzpůsobené chutí ke specifickým pokrmům. Je to omáčka na sushi, omáčka na nudle a rýži, teriyaki omáčka, sukiyaki omáčka a další.
Existují čtyři základní typy sójové omáčky:
Vysoce univerzální omáčkou je ponzu, jejímž základem je sójová omáčka a citrusová šťáva. Ponzu skvěle zachutná jako dip - ke grilovanému masu či mořským plodům, k čerstvým sashimi ale také například k plněným knedlíčkům gyoza. Rozhodně neprohloupíte, pokud ponzu vyzkoušíte i jako zálivku do salátu.
K ochucení grilovaných pokrmů jsou nepřekonatelné omáčky yakiniku a teriyaki, odkloníme-li se trochu od Japonska, lahodnou variantou je i čínská omáčka hoisin. Yakiniku převzala svůj název z japonštiny z grilovaného hovězího masa, které se namáčí právě do této nasládlé kořeněné omáčky. Teriyaki, jejímž základem je sójová omáčka, mirin a cukr, dobře ladí zejména s rybami, ale také s červeným masem či tofu. Hustá, sladká a pikantní omáčka hoisin lahodně dochutí maso i zeleninové směsi ve woku.
Omáčka okonomi neodmyslitelně patří ke smaženým plackám okonomiyaki. Jejich základem je mouka, vejce, bílé zelí, slanina či vepřový bok a zejména speciální brambora nagaimo. Kromě jemně sladké omáčky okonomi se zdobí také japonskou majonézou, tuňákem katsuobushi a drcenými řasami.
Jednou z nesporných výhod přípravy japonských nudlí je čas. Pokud si zrovna nechceme pohrát s tradiční přípravou vývarů na udon či ramen, výborně nás zasytí i jednoduše připravené nudle s originální hotovou omáčkou. Smažené nudle výtečně doladí velmi populární kořeněná omáčka yakisoba. Pokud nudle uvaříme, stačí je přelít legendární omáčkou kombu tsuyu z mořských řas.
Východoasijská kuchyně se neobejde ani bez všemožných druhů rybích a ústřicových omáček. Používají se zejména pro přípravu autentických čínských, thajských a vietnamských jídel. A chilli omáčka? Ta nesmí chybět ve výbavě žádného milovníka pikantností.
Aktuálním hitem na poli exotického vaření je havajské poke bowl - velká miska rýže ozdobená barevnou směsí čerstvé zeleniny a kousků syrové ryby nebo mořských plodů, pikantně dochucená omáčkou poke. Základem je opět sójová omáčka, tentokrát v kombinaci se sezamem a citronovou šťávou.
Doprava zdarma od 1500 Kč | |
99 % zákazníků doporučuje | |
Prodejna v Michli | |
2 000 výdejních míst |
Recenze na Heureka.cz pečlivě sledujeme a využíváme k optimalizaci našich služeb. |
Náš třetí nákup. Jako obvykle všechno v pořádku. Doslova bleskové vyřízení objednávky, objednáno dopoledne, odesláno ještě ten den, doručeno druhý den PPLkou. Perfektně zabalené, jako vždycky. Hodně dobrá komunikace e-shopu, informuje o všem potřebném. A hlavně japonské potraviny, které se jinak špatně shánějí. Určitě doporučujeme.
Vše bylo jak mělo
Objednal jsem si tonkatsu a panko strouhanku. Bohužel zklamal mě výběr přepravců. Buď PPL nebo Balíkovna. Pokud si objednáte malý balíček, tak vás může přeprava stát víc než objednané zboží. Na trhu je více přepravců mnohem levnějších než, které mají nasmlouvané.
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR