0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #26 - T’s Restaurant

Je v Japonsku běžné vegetariánství nebo veganství? I o tom se dočtete v tomto vydání Geppó.

VEGE RESTAURACE V JAPONSKU

Historicky vzato, japonské stravování jakékoliv speciální dietní nároky v minulosti moc neřešilo. Pokrmy se nerozlišovaly na vegetariánské, veganské nebo jinak specifické, a stejně tak v podstatě neexistovaly restaurace zaměřené na alternativní způsoby stravování.

Moderní doba ale samozřejmě znamenala v tomto směru posun i v Japonsku. Japonci si požadavky na individualitu pokrmů uvědomili zejména při konání postcovidových olympijských her v Tokiu a přívalu sportovců a turistů z celého světa.  Ačkoliv je Japonsko vnímáno jako země pohostinná, stravovací podmínky pro ty, kteří mají nějaká dietní omezení - ať už kvůli své volbě nebo třeba alergiím - jen těžko dokázalo plnit. I zdravé autentické japonské jídlo totiž běžně obsahuje rybí maso. Konání her tak Japonsku ukázalo, že minimálně vegetariánství a veganství je trendem, který je třeba následovat.

T´S RESTAURANT V TOKIU

Příběh této restaurace se píše už od roku 2009 a její historie je spojená právě s touhou nabídnout vegetariánům a veganům dostatečně široké, zajímavé a plnohodnotné menu. Původně žena v domácnosti, dnes majitelka jedné z nejvýraznějších alternativních restaurací v Tokiu, to v začátcích neměla jednoduché. Zeleninové kari se v té době rovnalo jen vynechání kousků masa, omáčka ale byla stále založená na kuřecím vývaru. Neexistovala žádná náhrada majonézy, která by se vyráběla bez vajec - japonská majonéza je přitom jedním z častých dochucovadel. Podstata japonské kuchyně, vývar dashi no moto, je postaven na rybě. A pomysleme na ramen polévky nebo donburi misky: jak často jsou jejich součástí vejce, mnohdy syrová?

Přes krušné začátky se T´s restauraci podařilo vybudovat prvotřídní veganský koncept, který získal řadu ocenění a těší se velkému zájmu a vysokému hodnocení místních i turistů.  Kromě nespočtu druhů salátů a polévek tu ochutnáte výtečný veganský ramen, knedlíčky gyoza, různé druhy kari, paellu, několik variant nudlových pokrmů nebo třeba veganský hamburger. Nutno podotknout, že tu chutná i masožravcům. V hodnocení velmi často zaznívá údiv nad tím, že vše bylo připraveno skutečně bez masa a dalších živočišných produktů. A pozor! Náhražkou masa tu zdaleka není jen maso sójové - T´s restaurace ráda používá "Beyond Meat", produkty založené nikoliv na sóje, ale na hrášku, které na rozdíl od neutrálního sójového masa existují ve třech variantách - hovězí, vepřové a kuřecí.

Kde T´s restaurant najdete

T´s restaurace sídlí blízko největší šintoistické svatyně v Tokiu, Meiji Jingu, o které jsme psali v našem článku o Tokiu. Přesná adresa je Jiyugaoka B1F, 2-9-6 Meguro-ku a nejsnáz sem dojedete metrem na lince Tokyu Toyoko a Oimachi. Ze stanice Jiyugaoka vyjdete předním východem a pak už je to jen tři minuty chůze.

Přestože je Meiji Jingu jedním z hlavních turistických cílů a je tu neustále velká koncentrace lidí, je tady víc obchodů než restaurací. Spíš narazíte na kavárny nebo pekárny, dokonce na automaty s curry, ale skutečných restaurací je tu méně než jinde. I proto je sympaticky nenápadná veganská restaurace T´s radostně navštěvována.

O ČTVRTI MEIJI JINGU

Čtvrť Meji Jingu zahrnuje oblast kolem nádraží Harakuju, která je známá svou extravagancí. Je to doslova epicentrum japonského anime a kultury kawaii. Koncentrují se tu ty nejbláznivější módní kreace a smysl pro originalitu. Nejtrendovější hudební kapely si tuto oblast často volí ke svému vystoupení. Vliv anime a manga je patrný na každém kroku, výrazně stylizované mladé dívky se cpou speciálními palačinkami, které jsou k dostání jen tady. Stanice JR Harajuku je zaplněna studenty v každou denní či noční hodinu. Když vyjdete východem Takenobashi, dostanete se přímo k ulici Takeshita plné neskutečných obchodů - malých, svérázných a plných levného oblečení a doplňků.

Celá čtvrť Meiji Jingu je cílem většiny turistů nejen díky slavné svatyni, ale také pro výstředně originální atmosféru v jejím okolí.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
22. 7. 2024

  • Rychlé dodání
  • Poctivě zabaleno, vše včetně omáček dorazilo naprosto v pořádku :)

Ověřený zákazník
100%
18. 7. 2024

Vstřícné jednání obrovská spokojenost

Ověřený zákazník
100%
15. 7. 2024

  • velmi rychlé dodání...

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR