0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #24 - Kimuraya

Tentokrát nemíříme nikam jinam, než do nejslavnější a nejstarší tokijské pekárny Kimuraya.

KIMURAYA

Když kráčíte proslulou křižovatkou na Ginze a míříte na Kyobashi, zarazí vás dlouhá fronta před místním obchodem s pečivem. Nejslavnější tokijská pekárna je stará více než 150 let a proslavila se výrobou ikonické pochoutky anpan.

Pár slov o historii pekárny

Kimuraya byla založena už v roce 1869, tedy v období Meiji, a je tak považována za nejstarší pekárnu v Japonsku.

Na úplném počátku stál samurajský bojovník Yasubei Kimura, který přišel o práci. Jednoho dne ochutnal chléb od pekaře, který pracoval v Nagasaki pro holandskou rezidenci, a pečivo mu natolik zachutnalo, že se rozhodl otevřít si vlastní podnik a péct pečivo podle stejného receptu.

Japonský chléb byl v té době hutný a tvrdý, velmi vzdálený nadýchaným japonským těstům, které známe dnes. Důvodem bylo to, že Japonci neznali droždí a k vykynutí těsta používali chmel. V pekárně Kimuraya si však vzali příklad z pařených buchet saka manju a vytvořili těsto sakadane, založené na rýžových kvasnicích. Vyrábějí se z rýže, koji a vody a fungují jako přírodní kypřící prostředek, který navíc těstu dodává jedinečné aroma.

Vykynuté sakadane bylo základem úspěchu, ale k dokonalosti ho dovedlo až naplnění sladkou pastou z červených fazolí azuki - a slavný anpan byl na světě. Nebyli by to však Japonci, aby pokrm ještě něčím nepozvedli. A tak pečivo ozdobili květem sakury, naloženým v soli a ume octu. Vznikl Sakura Anpan a na svůj úspěch nemusel čekat dlouho. Japonci si ho oblíbili natolik, že byla pekárna Kimuraya pozvána, aby svůj anpan představila dokonce císaři Mutsuhito na císařském dvoře. Tomu anpan nebývale zachutnal a nechal si pečivo z pekárny Kimuraya dodávat pravidelně.

Pekárnu Kimuraya dodnes vede stejná rodina. Původně stála v Shimbashi, ale po požáru v roce 1870 se přestěhovala na Ginzu, kde sídlí doteď. 

Co v Kimuraya ochutnat

Dnešní Kimuraya je moderní pekárna, kde můžete ochutnat přes 130 druhů čerstvě upečeného pečiva, od anpanu plněného nespočtem typů náplní, přes chléb kamepan ve tvaru želvy až po koláč mushipan, který se připravuje v páře. Nechybí ani inspirace západem - zakousnout se tu můžete i do křupavé francouzské bagety, dánského chleba a mnoho druhů quiche.

V několikapatrové budově však na vás čeká ještě víc:

Celé přízemí patří prodejně pečiva, přesto tu málokdy nenatrefíte na frontu.

Ve druhém patře najdete kavárnu, kde si můžete vychutnat nejen čerstvé pečivo, ale také třeba sendvič s krevetami nebo hovězím masem. Ty jsou k dispozici i pro lehkou večeři. Sladké koláče se štědrou porcí šlehačky a dokonalou kávou vám udělají radost kdykoliv během dne.

Třetí patro nabízí restauraci v západním stylu, Western Grill Room. Ochutnáte tu třeba dušené hovězí, krémové krabí krokety nebo wagyu hamburger.

A pokud se chcete plácnout přes kapsu, vyjeďte až do patra čtvrtého. Francouzské bistro nabízí obědové menu v ceně okolo 5 000 jenů a kromě chuťového zážitku nabídne i úžasný výhled na čtvrť Ginza.

Jak se do pekárny dostat

Kimuraya se nachází jen minutu chůze ze stanice Ginza. Můžete sem přijet linkami Ginza, Marunouchi a Hibiya. Dominanta čtvrti, Wako Clock Tower, je hned vedle pekárny, takže trefíte velmi snadno.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
2. 5. 2024

Vše co potřebujete, mají tady.

Ověřený zákazník
100%
2. 5. 2024

rychlé doručení, vše ok

Ověřený zákazník
100%
30. 4. 2024

Rychlé dodání, celková spokojenost

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR