Recepty, ve kterých je surovina použita
-
Maki sushi
Maki suši je jedno z nejtypičtějších japonských jídel, dnes velmi populární po celém světě. Je to rýžová rolka zabalená v mořské řase s náplní, kterých existuje nespočet dle oblasti a také vlastní fantazie. Na jednom servírovaném tácku obvykle nenaleznete jen jeden druh maki suši, ale naopak několik variací pro opravdový chuťový zážitek. Proto i my jsme dnes připravili více typů maki suši: zeleninové - se salátovou okurkou, nakládanou shiitake či ředkví takuwantaro - a také tzv. obrácené maki suši, tedy rolku s rýží na vnější straně, posypanou sezamem či kaviárem - například Philadelphia maki suši a Paté voll maki suši.
Jedním z nejčastěji připravovaných maki suši je tzv. Kappa suši, což je maki se salátovou okurkou. Důvodem, proč by kappa suši nemělo nikdy chybět, je skutečnost, že okurka neutralizuje chuť a tím příjemně odděluje jednotlivá sousta. Naše salátová okurka je ale jiná než japonská, proto využijeme pouze tuhou část okurky bez jaderníku (ten příliš pouští šťávu, která je pro suši nevhodná).
Maki suši je velmi oblíbené v USA, možná i více než v Japonsku. Proto se často u názvů maki suši setkáme s americkými výrazy (například California rolls, Boston rolls a podobně).
Tolik pro úvod a jdeme na přípravu.
Popis produktu
O ředkvi
Takuwantaro je nakládaná, velmi kvalitní bílá japonská ředkev. Takuwan je druh ředkve, jejíž kořen dosahuje velikosti až 60 cm. Je známá také pod názvem daikon.
Historie
Ředkev je prastarý druh zeleniny, byla známa již ve starověku, v době výstavby pyramid, a byla považována za zdroj síly a zdraví. Pochází ze Středozemí a Přední Asie, postupně byla rozšířena do Japonska, Afriky, Austrálie, Severní i Jižní Ameriky. Takuwantaro je pojmenována po slavném zenovém mnichovi Takuanovi (1573 - 1645).
Chuť
Před naložením má ředkev velmi ostrou chuť, po naložení získává nasládlou, výraznou chuť.
Využití
Nakrájené proužky ředkve se používají k přípravě maki sushi, jako příloha k masu, do salátů, nebo jako ozdoba talíře.
Zajímavost
Ředkev má význačné antiseptické vlastnosti, účinně stimuluje činnost trávicího systému, působí močopudně, žlučopudně a doporučuje se při onemocněních dýchacích cest. Obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku a fosforu, poměrně více než ostatní zeleniny také sodíku. Z vitamínů obsahuje mimo jiné tolik vitamínu C jako citrón.
Co je obsahem dodávky
Při objednání tohoto produktu obdržíte požadovaný počet kusů nakládané ředkve takuwantaro o hmotnosti 250 g, balené v sáčku.
Parametry
- Balení: Sáček
- Obsah balení: 250 g
- Složení: Ředkev, voda, sůl, dochucovadlo E621, ocet, přísady: E330, E270, konzervant E202, E260, sladidlo E951 (obsahuje fenylalanin), E950, E954, barvivo E102 (může mít vliv na aktivitu a pozornost dětí).
- Použití: Do maki sushi, k masu, do salátů
- Skladování: Po otevření doporučujeme ředkev i s nálevem přemístit do dózy či sklenice a uchovat v ledničce.
- Země původu: Čína
- Dovozce: SSP Trade & Consult GmbH, Philipp-Reis-Str 15 B3/B4 63128 Dietzenbach, Německo
- Cena za 1 kg: 196 Kč