0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #8

Říjnové vydání měsíčníku Geppó se věnuje zejména jedinému svátku v tomto měsíci, Taiiku no hi. Vynechat ale nemůžeme ani slavné food festivaly!

ŘÍJEN V JAPONSKU

Počasí

Říjen je jedním z nejpříjemnějších měsíců v Japonsku. Je ještě teplé počasí a zároveň snesitelnější vlhkost než v letních měsících. Občas se ještě může objevit tajfun, ale ten má už svoji největší sílu za sebou. Javory se začínají barvit do červena, kvetou chryzantémy, začínají zrát mandarinky mikany, sklízí se populární kabocha. Pokud máte do budoucna v plánu se do Japonska vypravit, měsíc říjen vám můžeme rozhodně doporučit.

Svátek Taiiku no hi

Jediným státním svátkem v říjnu je v Japonsku Taiiku no hi - Den sportu, dříve Den zdraví a sportu.

Slaví se každoročně druhé říjnové pondělí, ale vždycky tomu tak nebylo - poprvé se Den zdraví a sportu konal 10. října 1966, aby připomenul slavné letní OH v Japonsku v roce 1964. Netradiční říjnové datum bylo pro hry vybráno záměrně, aby se nekonaly v období dešťů. V roce 2000 se pak spolu se zavedením "Happy Mondays" svátek přesunul na druhé říjnové pondělí a v roce 2020 byl jeho název zjednodušen na Den sportu.

Jak se den sportu v Japonsku slaví? Samozřejmě sportem :-). Většina škol a spolků pořádá sportovní festivaly Undōkai. Během sportovního dne se nejčastěji provozují atletické disciplíny jako je běh, štafeta a hod do dálky, ale také třeba přetahování lanem nebo skok v pytli. Festivalu se zúčastňují různé týmy - podle školy, třídy, oblasti nebo sousedství. Přehlídka všech týmů, často za doprovodu místní hudební produkce, obvykle nesmí chybět. 

Japonsko se hrami v roce 1964 (prvními pořádanými v Asii) otevřelo světu jako vyspělá země a uzavřelo tak kapitolu druhé světové války. Představilo se jako světová velmoc a bezprostředně poté nastalo období tak zvaného japonského zázraku. V současné době je svátek Taiiku no hi oslavou sportu jako takového. Japonci jsou velmi sportovní lidé, milují pohyb až do vysokého věku. To také může být jedním z tajemství japonské dlouhověkosti. Vzhledem k tomu, že sportoviště jsou v přelidněné zemi finančně náročná, lidé cvičí v parcích nebo organizují různé běhy a pochody. Maraton je jedním z nejpopulárnějších sportů a Japonci rádi jezdí na amatérské maratonské závody po celém světě.

Food festivaly

Protože je podzim v Japonsku obdobím oslav nové sklizně, koná se řada gastronomických událostí. My jsme pro vás vybrali dvě z nich.

Hokkaido Food festival

Každoroční událost v tokijském parku Yoyogi si nechá ujít málokdo. Je všeobecně známé, že Hokkaido je nejgurmánštější oblastí Japonska - pěstují se zde brambory, speciální druhy pšenice na výrobu ramen nudlí, kořen konjaku, houby reishi a mnoho dalšího. O skvělých mořských plodech, v čele s Hokkaido krabem, ani nemluvě. Čtyři dny trvající festival nabízí přes 100 stánků se specialitami z Hokkaida a předčí tak mnohé jiné podzimní akce.

Mimochodem, věděli jste, že u nás populární "dýně hokaido" se v Japonsku jmenuje kabocha? Nutno podotknout, že české označení této dýně Japonce vždy velmi udiví. 

Tokyo Ramen show

Na přelomu října a listopadu se v Tokiu v olympijském parku Komazawa koná také akce zvaná Tokyo Ramen show. Prezentují se zde pouze ty největší a nejvyhlášenější podniky a nabízejí téměř 40 regionálních receptů na ramen. Událost je několikadenní, velmi prestižní a hosté mohou hlasovat pro vítězný recept.

Pěstitelství má v Japonsku zelenou

Od roku 1994 se počet nově registrovaných japonských odrůd ovoce, zeleniny a rýže ztrojnásobil a do září 2021 bylo zaregistrováno téměř 29 tisíc nových odrůd. Jejich pěstitelé získávají na nové odrůdy monopol, který je platný po dobu 30 let. Díky tomu se například na Hokkaidu pěstují melouny, které jsou odolné vůči plísni, a v prefektuře Niigata se od roku 2018 registruje rýže Koshihikari, která je odolná vůči vysokým teplotám v letních měsících. 

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
80%
20. 4. 2024

  • rychlost dodání

Ověřený zákazník
80%
10. 4. 2024

Vse v poradku krome ryzovaru, ten schorel po peti minutach uzivani, budu samozrejme reklamovat, ale za to obchod nemůže, neni výrobce.

Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR