0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #9

Listopad v Japonsku je doslova krásný. Ať už z pohledu nádherně zbarveného listí, nebo startující zimní iluminace.

LISTOPAD V JAPONSKU

Listopad je dalším měsícem, který je v cestovatelských průvodcích doporučován jako ideální pro návštěvu Japonska. Stejně jako říjen nabízí i listopad příjemné počasí - teploty se ještě drží kolem 15 stupňů, neprší a nehrozí příchod tajfunů.

Listopad je zároveň měsícem barev. Listy stromů se barví od žluté po tmavě červenou, javory a také jinany jsou v listopadu výjimečně nádherné. A Japonci si toto období umějí náležitě užít a prožít.

Od 11. října 2022 je konečně opět možné navštívit Japonsko, byla zrušena vízová povinnost pro individuálně cestující turisty. O důvod víc nalákat vás na listopadové japonské události! 

Momijigary - tradiční "lov podzimního listí"

Přestože slovo "gari" znamená "lov", nepředstavujme si pod pojmem momijigary trhání listů nebo snad dokonce kácení větví. Japonci při svém podzimním lovu loví krásu přírody. V Japonsku existuje na 1200 druhů stromů, jejichž vzhled se zásadně mění v každém ze čtyř ročních období. A na podzim září barevností. Momijigary je tradice, kterou dodržuje mnoho Japonců - při pohledu na podzimní listí si cíleně uvědomují pomíjivost. Obdivují stromy zbarvené do teplé červené, žluté i oranžové a čerpají z nich energii pro blížící se temnou a chladnou zimu.

O původu momijigari kolují různé teorie. Mnozí věří, že se zvyk rozšířil mezi japonskými aristokraty na konci 8. století, jiní jsou skálopevně přesvědčeni, že vzniknul až ve století 14. při pořádání banketů a psaní básní waka. Ať tak či tak, mezi běžné obyvatelstvo se momijigari rozšířil v období Edo v 18. století.

Stromy, které během lovu podzimního listí v Japonsku přitahují největší pozornost, jsou dva - javor a ginko (jinan):

  • ginko dorůstá do výšky až 30 metrů a během podzimu se od shora dolů zbarví dozlatova. Tento vysoce populární strom je symbolický pro prefektury Tokia, Kanagawy a Ósaky.
  • za "momiji" javory jsou v Japonsku označovány zejména javor horský, javor dlanitolistý a javor japonský, které mají hluboké řezy v listech. 

 

Kde Japonci podzimní listí loví nejraději?

Jednou z často uváděných odpovědí je Kyoto. Množství chrámů a svatyní, zasazených do ohromujících výhledů plných podzimních barev, je opravdu velkolepé. Další oblíbenou lokalitou je Kawaguchi v oblasti pěti jezer na úpatí hory Fuji. Každoročně se tu koná festival nabízející nejlepší výhled na jezero, podzimní listí a horu Fuji v pozadí. V Tokiu je nejnavštěvovanější Meiji Jingu Gaien Ginkgo festival, konající se v aleji jinanů, která se táhne asi 300 metrů ve dvou řadách - na zdejším trhu můžete ochutnat i místní lahůdky. Podzimním listím se ale můžete pokochat i v japonských zahradách. Mnoho z nich se nachází přímo ve městech a jsou oázou klidu a uvolnění. 

Státní svátky v listopadu

Bunka no Hi

Den kultury Bunka no Hi se koná každoročně 3. listopadu a jeho cílem je podpora kultury a umění. Jedná se o relativně mladý japonský svátek, který v průběhu času prošel určitými proměnami. Za vlády císaře Meijiho se nazýval Meijisetsu a až do roku 1948 byl svátkem, kterým Japonci oslavovali narození císaře.

Během týdne, na který svátek připadá, se pořádají různé akce a veřejné přednášky - například ve svatyni Meiji v Tokiu se koná festival věnovaný umění tance bugaku a lukostřelby na koních. V prefektuře Kanagawa se každý rok připomíná průvod Daimyo z éry Edo. V Asakuse v Tokiu a v prefektuře Shiga se zase konají průvody, při kterých lidé oblékají kostýmy z různých období reprezentujících japonskou historii. Vstup do všech muzeí a uměleckých galerií je v tyto dny zdarma.

Důležitý je také slavnostní ceremoniál v Císařském paláci, při kterém jsou předávány medaile těm, kteří dosáhli pozoruhodných úspěchů v rozvoji vědy, techniky, kultury a umění. V poslední době tak byl oceněn například světově uznávaný dirigent Seiji Ozawa, který několikrát navštívil Prahu a je velkým milovníkem Antonína Dvořáka. Dalším oceněným je přední architekt Tadao Ando, který je známý netradičními stavbami po celém světě. Pracuje s vnějším světlem, jež nechává v různých úhlech pronikat dovnitř a dává tak pocit naplněné místnosti. Stejně tak byl oceněn módní návrhář Issey Miyake, který se prosadil svými modely v Americe nebo v Paříži.

Kinrō Kansha No Hi

Svátkem, který nahradil původní oslavu sklizně Niinamesai, je japonský Den práce. Historie tohoto svátku sahá až do doby před více než 2000 lety. V době, kdy v Japonsku vládl mocný císař Jimmu, pořádal zvláštní ceremonii Shinjo-sai, oslavující podzimní sklizeň obilovin, jako je rýže, pšenice a ječmen. Při rituálu nejprve ochutnal první čerstvě sklizenou rýži a po té ji nabídl bohům.

Po druhé světové válce, v roce 1948, byl založen svátek Kinrō Kansha No Hi na počest změn v poválečné ústavě Japonska, týkajících se základních lidských práv a rozšíření práv dělníků. Dnes tento svátek spojuje oslavu tvrdé práce a vyjádření vděčnosti za ni.

 

Festivaly osvětlení

Zářivé, ozdobné osvětlení je jednou z hlavních atrakcích v Japonsku během zimních měsíců. Obvykle trvá od listopadu do konce roku, ale na některých místech běží až do začátku jara. Mezi první a nejvelkolepější patří Kobe´s Luminarie, který se poprvé konal jako památka obětem katastrofálního zemětřesení v Kobe v roce 1995. 

Každé město se pomocí led zářivek, lampiček i světýlek zahalí do kouzelného světa světelných efektů, vytvářejících neuvěřitelně úchvatnou podívanou. Mezi nejznámější patří winter illumination Shonan no Hoseki na ostrově Enoshima, které dokonce získalo ocenění. Světelnou show si ale můžete užít na spoustě míst v Japonsku - slavná jsou osvětlení vesničky Shirakawo, květinového parku Ashikaga, barevné tunely ve měste Beppu nebo třeba Sagamiko Illumillion v Kanagawě.

Iluminace jsou turistická lákadla po celém Japonsku, a proto kvete i domácí cestovní ruch, nejznámější místa k pozorování bývají přelidněná. Například sehnat taxi v osvětleném Kyotu během víkendu bývá téměř nemožné.

Sumo turnaj ve Fukuoce

V souvislosti s listopadem nelze nezmínit velký turnaj na Kyushu. Sumo je sport starý více než 1000 let, jeho kořeny tkví v japonském šintoismu, a je proto plný tradic, precizních pravidel, symbolů a přesně stanoveného řádu. V Japonsku se každý rok koná 6 turnajů v sumo - v Tokiu, Osace a Fukuoce. Tento systém turnajů platí již od roku 1958 a každý turnaj trvá 15 dnů.

V listopadu se koná Kyushu Grand Sumo Tournament ve Fukuoce. Během jeho dějství snadno v ulicích potkáte zápasníky sumo, pokud zrovna nesoutěží. Říká se, že mnozí z nich se stávají štamgasty v místních městských lázních. Vstupenky na turnaj jdou do prodeje začátkem října a většinou se velmi rychle vyprodají. V každém případě je návštěva sumo turnaje nebývale silným zážitkem.


 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Ověřený zákazník
100%
25. 3. 2024

  • Rád nakupuji v tomto obchodu. Mají široký výběr, který se neustále rozšiřuje. Kvalitně zabalené zboží a rychlé dodávky.

Ověřený zákazník
100%
24. 3. 2024

zboží přišlo poškozené, přinesl jsem do prodejny, bez problémů a hned provedli výměnu konvice za jinou, spokojenost,děkuji

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR