0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #11

Leden v Japonsku se jednoznačně nese v duchu novoročních oslav.

NOVOROČNÍ OSLAVY V JAPONSKU

Oslava Nového roku je největším a nejdůležitějším japonským rodinným svátkem. "Shōgatsu" nebo také "Oshōgatsu" se slaví od přijetí gregoriánského kalendáře v roce 1873. Volno je vždy od 1. do 3. ledna, někdy se ale slaví až do konce týdne. V této době jsou v provozu jen ty opravdu nejpotřebnější zařízení, jako třeba nemocnice nebo policejní stanice. Školy jsou zavřené celé dva týdny.

NOVOROČNÍ TRADICE

Stejně jako u nás existuje mnoho adventních tradic, v Japonsku najdeme několik novoročních. Podívejte se s námi na ty nejdůležitější:

Velký úklid OOsuji

Poslední den v roce, 31. prosince, musí být domy, firmy i obchody dokonale uklizeny. Domovy jsou čištěny opravdu systematicky a důkladně, a tak je často potřeba začít v dostatečném předstihu.

Novoroční výzdoba

Domácnosti se vyzdobují koláčky mochi, vyráběnými z bílé rýže speciálně k tomu určené. Mochi se staví do formy tří bochánků nad sebou a symbolizují dar pro dobrá božstva a odpuzení zlých duchů. Ze stejného důvodu se na dveře zavěšuje slaměný věnec Shimekazari ozdobený pomeranči a kapradím. Borová brána Kadomatsu je zase dekorace z borových větví, bambusových a švestkových stonků a jejím úkolem je pozvat boha sklizně. Obchodníci si kromě Kadomatsu vyvěšují do obchodů i hrábě na dobrý obchod, které jsou v různých velikostech a prodávají se u svatyní.

Joya no Kane

O půlnoci na Silvestra se po celém Japonsku rozezní v buddhistických chrámech zvony bonsho. Zazvoní přesně 108krát - 8krát pro odzvonění starému roku a 100krát pro oslavu roku nového.

Otoshidama

Mezi novoroční zvyky patří i předání obálky s trochou peněz menším dětem. Obvykle se nejedná o vysokou částku, ale i přesto je to, hlavně mezi dětmi :-), velmi oblíbená tradice.

Vyrovnání závazků

Typickým japonským zvykem je také touha vrátit nesplacené dluhy, splnit sliby, které jsme v minulém roce dali, a urovnat případné spory. To vše před Novým rokem, aby bylo možné začít znovu.

Čas s blízkými

Začátek roku je obdobím, kdy lidé cestují po celé zemi, aby navštívili své příbuzné a blízké. Většinou se přinášejí i dárky, a to nejen v rámci rodiny, ale také nadřízeným a těm, kterým jsme za něco zavázáni. Obvykle se jedná o dárkové krabice s ovocem, delikatesami nebo alkoholem, kdy dárkové balení a cena hrají velkou roli. Kupují se dárky v hodnotách od 3 do 10 tisíc JPY, někdy i dražší. Ovoce je pro tento účel speciálně pěstováno, nechybí třeba úžasná jablka s nápisem Happy New Year.

Fukubukuro

Zábavnou tradicí je kupování "tašek s překvapením". Moho obchodníků je připravuje a prodává většinou za nižší cenu, než jaká je hodnota obsahu. Na oplátku však kupující podstupuje mírné riziko, protože netuší, co si kupuje.

Návštěva svatyně

Velmi tradičním zvykem je návštěva svatyně, většinou mezi 1. a 3. lednem. Cílem je vzdát úctu a vyslovit přání šťastného a zdravého roku. Protože do svatyně zamíří téměř každý, často bývají velmi přeplněné. U šintoistických svatyní lze zahlédnout červené brány torii, které zde umístili obchodníci s přáním úspěšného podnikání. Nejznámnější takovou svatyní je Fushimi Inari v Kyotu, postavená na 233 metrů vysokém kopci. Původně byla zasvěcena božstvu rýže a zemědělství, později se stala svatyní uctívanou právě podnikately. Brány torii u této svatyně tvoří tunel od výchozí cesty až ke svatyni.

NOVOROČNÍ POKRMY

Stejně jako u mnoha jiných japonských svátků, i u novoročních oslav hraje důležitou roli jídlo. Připravuje se několik tradičních speciálních pokrmů, které jsou často barevně laděné do červené a bílé barvy, což jsou barvy štěstí.

Toshikoshi soba

Pokrm, který se podává na Silvestra, jsou Toshikoshi soba nudle v horkém vývaru. Tato tradice trvá již od poloviny éry Edo. Soba nudle jsou delší a tenčí než udon - dlouhé nudle značí dlouhý a šťastný život a tenké nudle zase snažší "krájení", tedy odříznutí případného neštěstí z předešlého roku.

O-sechi ryori

Tradiční novoroční hostina má za cíl pozvat štěstí, prosperitu a dobré zdraví pro následující rok. Menu se podává v lakované krabičce Jubako, která má několik vrstev a každá část pokrmu má svůj samostatný význam. Například krevety zajistí dlouhý život, jikry zase plodnost.

O-zōni

Mochi koláčky v tradičním dušeném pokrmu se podávají na Nový rok. Jedná se jakousi rýžovou polévku, jejíž konkrétní podoba se liší dle domácnosti i oblasti.

 

SVÁTEK SEIJIN NO HI

Ačkoliv se leden v Japonsku nese především v duchu novoročních oslav, je zde ještě jeden svátek, který nemůžeme nezmínit. Den dospělosti připadá na druhé lednové pondělí a obvykle se slaví v neděli, den předem. Bezpochyby se jedná o jeden z nejbarevnějších svátků v Japonsku. Oslavuje mladé lidi, kteří dosáhli 20 let, což je v Japonsku považováno za věk zralosti. Tradice Seijin No Hi sahá až do roku 714, kdy mladý princ oslavil přechod do dospělosti novými šaty a novým účesem.

Dnes se tento svátek slaví v každé obci - na radnici jsou pozváni všichni dvacetiletí na obřad, při kterém proběhnou přednášky představitelů obce o tom, co to znamená být dospělý a jaké se s tím váží odpovědnosti. Poté mladí dospělí obvykle obdrží drobný dárek a pak už se slaví - na večírcích a rodinných oslavách. V tento den mladé ženy oblékají tradiční kimona určená pro neprovdané ženy a mladí muži volí buď formální oblečení nebo pánské kimono.

Oslava je často spojena s návštěvou svatyně. Například v Tokiu je tímto místem Meiji Jingu. Park ke svatyni je vyzdoben nádhernými ledovými sochami, které jsou půvabné právě pro svoji přechodnost a pomíjivost. Je zde přehlídka nádherných kimon, které jsou často děděny z generace na generaci. Tento den patří, stejně jako oslavy Nového roku, k největším japonským svátkům vůbec.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
80%
20. 4. 2024

  • rychlost dodání

Ověřený zákazník
80%
10. 4. 2024

Vse v poradku krome ryzovaru, ten schorel po peti minutach uzivani, budu samozrejme reklamovat, ale za to obchod nemůže, neni výrobce.

Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR