0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #6

Prázdninové číslo měsíčníku Geppó se samozřejmě zaměří na cestování. A opomenout nesmíme tradiční svátek Obon!

 

LÉTO V JAPONSKU

Víte, jak se naše prázdninové měsíce jmenují v Japonsku? Červenec je "fumizuki", tedy měsíc písma, a srpen "hazuki" neboli měsíc listí. V Japonsku standardně měsíce nemají své názvy, jsou označeny jen číslovkou. Protože to není moc poetické, Japonci si neoficiálně ke každému měsíci přiřazují nějakou jinou symboliku, název. Pokud byste věděli, proč je červenec měsícem písma a srpen měsícem listí, napište nám, rádi sem tyto informace přidáme. :-)

Plánujete cestu do Japonska v létě?

Letní prázdniny jsou asi všude vnímány jako synonymum pro cestování. Proto ani naše letní vydání nemůže být o ničem jiném. A to i přesto, že jsme bohužel stále velmi omezeni restrikcemi v souvislosti s covidovými opatřeními. Vycestovat do Japonska aktuálně mohou pouze průvodcované skupiny a není jisté, zda, kdy a za jakých podmínek se Japonsko otevře i pro běžné turisty. Věřme, že to klapne co nejdříve!

Naplánovat cestu do Japonska je možné, z hlediska počasí, po celý rok. Za nejoblíbenější období je ale považováno jaro a podzim. Červenec a srpen jsou totiž na hlavních japonských ostrovech příznačné vysokými teplotami, velkou vlhkostí a možností začínajících tajfunů. Kromě toho zhruba do poloviny července dobíhá období dešťů.

Vzhledem k horkému počasí a naplno běžící klimatizaci jsou Japonci v létě často nastydlí. Proto je vidíme nosit roušky i v létě v hojném počtu. Zvyk nošení roušek je starý přes 100 let - poprvé se začaly roušky nosit v době tzv. španělské chřipky a dále pak po zemětřesení Kantó v roce 1923, kdy byla země poničena a zamořena všudypřítomným prachem. Od roku 1930 se roušky používají zcela běžně jako prostředek ohleduplnosti vůči ostatním. V Japonsku není zvykem zůstávat doma s rýmou či slabou virózou, proto všichni, kdo mají obavy, že mohou někoho nakazit, nosí roušku po celý den. V Japonsku už dnes vnímáme roušku jako běžný módní doplněk.

Pokud se chcete do Japonska vydat právě v létě, doporučujeme volit mezi dvěmi destinacemi: Okinawou a Hokkaido.

Okinawa

Okinawa je rájem pro potápění. Má nádherné bílé písečné pláže a bohatý podmořský život. Kromě toho je magnetem pro milovníky přírody. Živé deštné pralesy, údolí džungle, mlžné vodopády a vápencové jeskyně vytvářejí svěží tropické pozadí pro řadu outdoorových aktivit od trekkingu po rafting.

Prefektura Okinawa byla původně nazývána Království Ryukyu a je od hlavních ostrovů Japonska odlišná jak historicky, tak kulturně. Původní řečí této oblasti byla ryukyuština, která byla nahrazena japonštinou až po připojení k Japonskému císařství v roce 1879. V roce 1945 byl ostrov dobyt americkými vojáky a Japonsku byla Okinawa navrácena až v roce 1972. Všechny tyto historické aspekty Okinawu přirozeně ovlivnily a ostrov si stále ponechává svoji svébytnou kulturu, která je výrazně odlišná od japonské. Například hudba je daleko živější, veselejší, tance jsou více podobné thajským než japonským. Gastronomie je založena na vepřovém mase, místní specialitou je kupříkladu zeleninový salát s chrupavkami z prasečích oušek. Lidé z Okinawy jsou velmi přátelští a dovolená zde je příjemná i proto, že pláže nejsou přeplněné lidmi.

Hokkaido

Další oblastí vhodnou pro letní cestování je severní ostrov Hokkaido. Teploty jsou tu o deset stupňů nižší než na Honshu a zelené pahorky táhnoucí se ostrovem jsou liduprázdné. Hokkaido je jedna z nejklidnějších oblastí Japonska a nabízí blahodárný odpočinek, relax a načerpání energie. Na své si zde přijdou i vyznavači dobrodružství - hornatý terén, hluboká údolí a horské stezky vedoucí v blízkosti stále aktivních sopek se nabízejí pro vzrušující výpravy.

Jídlo na Hokkaido je vynikající, založené na maximální čerstvosti a lokální produkci - brambor, mouky na výrobu ramen nudlí ze speciálního typu pšenice a mořských plodů. Nejznámější krabi v Japonsku se loví právě na Hokkaidu. Ochutnat tu můžete i čerstvé mušle Hotate, makrelu Hokke nebo třeba mořského ježka Uni.

 

Výstup na horu Fuji

Od července do začátku září běží sezóna pro výstup na horu Fuji. Nejvyšší hora Japonska s výškou 3776 m. n. m. nebývá v tomto období pokryta sněhem, a tak pro výstup není třeba žádné speciální vybavení.  Většinou se jedná o dvoudenní výlet, první den se stoupá k noclehárnám pod vrcholem hory a ráno ještě za tmy se vyráží na východ slunce na vrchol. Noclehárny jsou přeplněny a je nutné je rezervovat několik měsíců dopředu. Pro usnadnění cesty se může jet autobusem do tak zvané stanice číslo pět a odtud pokračovat pěšky. Pro Japonce je Fuji posvátnou horou a výstup na ni alespoň jednou za život považují za svou národní povinnost.

 

Svátek Obon

Při plánování cesty do Japonska během letních prázdnin je dobré mít na paměti, že v srpnu slaví Japonci svátek Obon. 

Obon je jedním z nejvýznamnějších japonských svátků a vedle Nového roku a Zlatého týdne také hlavní japonskou prázdninovou sezónou. Buddhistická oslava vítání duchů předků a návratu k rodinným kořenům trvá obvykle čtyři až pět dní kolem 15. srpna. V Japonsku je jednou z nejdůležitějších rodinných událostí. Je občas přirovnáván k Halloweenu, ale svou podstatou a praxí je zcela odlišný. Buddhistický svátek Obon se slaví již více než 500 let a jeho původ lze přičítat příběhu Mokurena, učedníka Buddhy, který použil své síly, aby viděl ducha své zesnulé matky. 

Současné oslavy jsou obvykle zahájeny cestou Japonců na hřbitov, kde na rodinný hrob umístí lucernu chochin a pomodlí se za pokoj zemřelých. Pak se scházejí v rodinných domech, pomocí tradičního rituálu  mukaebi a vítajících ohňů nasměrují duchy na správnou cestu domů, instalují domácí oltáře nazdobené ovocem, květinami a japonskými sladkostmi a domy vyzdobí rozsvícenými papírovými lucernami. V některých regionech se také tradičně vyrábějí figurky koně z okurky a krávy z lilku. Kůň symbolizuje pomoc duchům vrátit se co nejrychleji domů a kráva naopak pomalý návrat zpět do nebe, jakmile svátek skončí. Součástí oslav je i tradiční tanec bon odori, který se liší region od regionu, ale obvykle je založen na rytmech japonských bubnů taiko.  

Poslední den oslav rodiny obvykle pomáhají duchům svých předků vrátit se zpátky. Nesouce rozsvícené lucerny chochin, navádějí Japonci duchy na správnou cestu. Ve velké oblibě je poslání lucerny po vodě - zářící lucerna pluje po řece a míří do moře, aby tak symbolicky vrátila duchy předků do nebe. 

Během Obon období mnozí Japonci cestují po Japonsku, aby se vrátili do svých rodných měst. Ačkoliv se nejedná o státní svátek, mnozí si berou volno a některé firmy se na dobu trvání oslav zavírají. Vlaky, lety a hotely jsou často plně obsazeny, protože miliony Japonců cestují po celé zemi, aby byli se svými blízkými. Výsledkem je, že spolu s Golden week a novoročním časem je Obon považován za jedno z nejhorších období pro návštěvu Japonska ze zámoří.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
80%
10. 4. 2024

Vse v poradku krome ryzovaru, ten schorel po peti minutach uzivani, budu samozrejme reklamovat, ale za to obchod nemůže, neni výrobce.

Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Ověřený zákazník
100%
25. 3. 2024

  • Rád nakupuji v tomto obchodu. Mají široký výběr, který se neustále rozšiřuje. Kvalitně zabalené zboží a rychlé dodávky.

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR