0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #13

Tohoku je symbolem nedotčeného venkova, plného tradic a nádherných přírodních scenérií.

TOHOKU

Tohoku je oblast pokrývající severovýchodní část ostrovu Honšú. Najdeme tu celkem šest prefektur - Aomori, Iwate, Miyagi, Akita, Yamagata a Fukushima. Svojí rozlohou zabírá Tohoku 30 % Honšú a 18 % celého Japonska, jedná se tedy o obrovský region. Oproti ostrovu Hokkaido, se kterým je spojen tunelem z prefektury Aomori, je rozvinutější, oproti Tokiu mnohem venkovštější. Celé Tohoku je drsné a odlehlé, opředené mýty a legendami. Jsou zde posvátné hory, husté lesy a živé lidové tradice.

REKLAMA NA OBJEVOVÁNÍ 

V Tohoku vás k obdivování nejen přírodních krás může zlákat hned několik míst - třeba panensky kouzelný les v Shirakami-Sanchi, zařazený na Seznam světového dědictví UNESCO, jezero Towada, které se rozprostírá v kotli vyhaslé sopky, nebo chrámy a buddhistické zahrady v Hiraizumi.

V úchvatném městečku Tono v prefektuře Iwate se snad zastavil čas - najdeme zde opravdové Japonsko dávných časů. V údolí se rozprostírají rýžová políčka a tradičně spravované pastviny a místní folklor si libuje v mystice. Vypráví se tu legenda o vodní bytosti kappa, která si pochutnává na okurkách a věnuje se topení lidí. Přežívá jen tehdy, má-li vodu v otvoru v hlavě. Proto nejsnadnější způsob, jak ji zahubit, je se jí poklonit, protože poté se musí poklonit i kappa. Přitom jí vyteče voda z hlavy a zahyne. Právě název této vodní bytosti dal základ pro označení jedné z nejtypičtějších sushi rolek, maki sushi s okurkou Kappa Maki. 

Pobřeží Tohoku je také známé stezkou Michinoku, která se táhne přes 1 000 km po pobřeží podél prefektur Aomori, Iwate, Miyagi a Fukushima. Je jednou z nejdelších a nejnovějších japonských poutních tras. Vede po útesech rozmanitým terénem, proplétá se tradičními městečky a vesnicemi a nabízí nevídanou příležitost nasát kulturu Tohoko.

AIZU SHIKKI

Lakované předměty shikki v oblasti Aizu mají dlouhou historii. Tradice lakování pochází z dob před více než 5000 lety. Dřevo se pokrývá lakem získávaným z mízy stromů a poté se leští. Tvarované dřevěné předměty jsou pečlivě lakovány v okouzlujících designech. Známá je také technika využívající více vrstev barevných laků, čímž dochází ke skvrnitému vzhledu.

PSI Z AKITY

Prefektura Akita se proslavila také chovem Akita Inu. Toto japonské národní plemeno má dlouhou historii a je zákonem chráněné. V 16. století se předchůdci Akita Inu používali pro lovení medvědů a dnes jejich následníci patří mezi domácí mazlíčky po celém světě. Chovatelé Akita Inu mají vlastní kluby, které se jednou za dva roky tradičně scházejí právě v Akitě.

KULINÁŘSKÉ SPECIALITY

Stejně jako jiné regiony, i Tohoku pilně podporuje své kulinářské umění. Morioka v prefektuře Iwate je právem nazývána jako nudlový kraj - vždyť nemá jen jeden, ale hned tři tradiční nudlové pokrmy, známé jako "Morioka sandaimen". První, reimen, jsou tuhé nudle z bramborového škrobu, podávané s vychlazenou pikantní polévkou, často obsahující kimchi. Druhé, jajamen, jsou tlusté pšeničné nudle udon, přelité masovou omáčkou s červenou miso pastou, česnekem a chilli. A třetí, asi nejslavnější, jsou wanko soba. Při jejich konzumaci zapomeňte na elegantní stolování! Wanko soba se totiž podávají v malých miskách ve velikosti jednoho sousta a na běžnou porci je tak třeba v průměru 15 mističek. Cílem je nasát co nejvíce nudlí najednou a tak často přicházejí do akce různé bryndáky. V pojídání wanko soba se dělají soutěže - rekord prý činil 632 snědených misek. 

Nejen nudlemi je však Tohoku známé. Mezi velmi tradiční a lokálně vyhledávané pokrmy patří i Kiritampo. Špízy z čerstvě uvařené rýže, rozmačkané, vytvarované do typických válečků a nabodnuté na cedrové jehly, se opékají na ohni. Nejčastěji zapíchnuté do země kolem otevřeného ohniště, modernější příprava už ale povoluje i opékání třeba na grilu. Opečené rýžové válečky se následně namáčí do sladké miso omáčky a přímo konzumují, nebo se přidávají do polévky s dušeným kuřecím a zeleninou.

ZEMĚTŘESENÍ A TSUNAMI

11. března 2011 postihlo severovýchodní pobřeží ostrova Honšú jedno z největších zemětřesení v japonské historii. Téměř 9 stupňů Richterovy škály katastroficky poškodilo zejména oblast Tohoku a způsobilo následné tsunami, které dosahovalo výšky až 38 metrů. Tato přírodní pohroma zároveň zapříčinila jadernou havárii ve Fukushimě. Okamžitá pomoc, obrovská míra solidarity, úsilí profesionálních i dobrovolných skupin však dokázaly kulturní i ekonomický život na Tohoku obnovit a v roce 2019 navštívilo Tohoku třikrát více turistů, než před zemětřesením. 

I my si myslíme, že Tohoku by v japonských cestovatelských itinerářích rozhodně nemělo chybět.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Ověřený zákazník
100%
25. 3. 2024

  • Rád nakupuji v tomto obchodu. Mají široký výběr, který se neustále rozšiřuje. Kvalitně zabalené zboží a rychlé dodávky.

Ověřený zákazník
100%
24. 3. 2024

zboží přišlo poškozené, přinesl jsem do prodejny, bez problémů a hned provedli výměnu konvice za jinou, spokojenost,děkuji

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR