0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #12

Startuje další ročník našeho měsíčníku Geppó! V minulých vydáních jsme každý měsíc sledovali, co se právě v Japonsku děje a jak Japonci nejčastěji tráví čas. A letos? Letos budeme cestovat! Postupně vás provedeme každým koutem Japonska a moc se na to těšíme. Jízda právě začíná. :-)

POZNÁVÁME JAPONSKO

Než se naplno ponoříme do poznávání první oblasti, dovolte pár základních geografických údajů: Japonsko je rozděleno na celkem 47 jednotek, todófuken. U nás je všechny pro zjednodušení označujeme za prefektury, ale to není přesné. Prefektur v Japonsku existuje 43, dále navazuje Tokio jako metropolitní město, Osaka a Kyoto jako dvě městské prefektury a jeden správní okruh - Hokkaido. Každá administrativní jednotka je řízena v rámci své prefektury a zároveň přímo podléhá vedení japonskou vládou.

Systém prefektur byl založen po revoluci Meidži v roce 1871. Nejdříve bylo stanoveno 300 prefektur a jednalo se o původní japonské provincie. V roce 1888 byl počet prefektur stanoven na 47 a ačkoliv jsou řízeny centralizovaně, jednotlivé prefektury si stále zachovávají nejen svůj jedinečný přírodní charakter, ale především zvyky a tradice. Každá prefektura je hrdá na své lokální výrobky, na tradiční festivaly, na místní pokrmy a výjimečné suroviny. Také počasí se velmi výrazně liší - na severu ležící Hokkaidó má zcela odlišné klimatické podmínky než jižní Kjúšú. Taifuny přicházejí na jihu, sněhové bouře na severu. Proto i na cestování je potřeba zvolit správný čas podle podnebné situace v té či oné oblasti.

OSTROV HOKKAIDO

Protože únor, kdy toto číslo vychází, u nás plyne v rytmu jarních prázdnin a tedy sněhových radovánek, rozhodli jsme se začít ostrovem Hokkaido, který je vyhlášenou lyžařskou destinací.

Hokkaido je nejsevernějším a druhým největším japonským ostrovem. Svůj dnešní název získal až po kolonizaci Japonskem v době Meidži, jeho původní název zněl Ezo. Na ostrově i v současnosti žije část původního obyvatelstva Ainuů, jejichž starověká kultura dýchá dodnes - ptačím peřím si zdobí oblečení, loví ryby a sbírají divoké byliny a jejich tradiční zpěv a tanec je neustále provází.

Celková rozloha ostrova je více než 83 tisíc kilometrů čtverečních, což tvoří 22 % celkové rozlohy Japonska - Hokkaido je tedy největší japonskou prefekturou. Naproti tomu hustota obyvatelstva je tu velmi nízká: v hlavním městě Sapporo žijí 2 miliony z celkového počtu 5,3 milionu obyvatel Hokkaida. Díky nízkému zalidnění zůstává příroda místy téměř nedotčena. Ať už navštívíte největší japonskou bažinu, národní park Kushiro, smaragdově modrý Modrý rybník Aoi Ike nebo třeba květinová pole v Shikisai no Oka, pohled bude dechberoucí. Na Hokkaido navíc žije více než 2 tisíce druhů zvěře, potkat tu můžete i majestátního jeřába Tancho. 

Hokkaido je kouzelné místo protkané proslulými lyžařskými středisky, sopečnými horkými prameny, kulinářskými specialitami a ve městech i pulzujícím nočním životem.

RÁJ LYŽAŘŮ

V zimě na Hokkaidu úřadují větry vanoucí ze Sibiře a zimní měsíce jsou tu opravdu přísné. Díky mrazivým podmínkám však ročně napadne až 18 metrů prašanu a horské oblasti Hokkaida jsou tak pokryty přemrzlým sněhem, za kterým se sjíždí lyžaři z celého světa. Podobně ideální sněhové podmínky jsou jen v Kanadě, kde je však potřeba využít vrtulník, abyste se k nim dostali. Na Hokkaidu jsou ale připraveny speciální vleky, které vás dopraví až na vrcholky, a freeride lyžování, skialpinismu nebo sjíždění vulkánů tak nestojí nic v cestě. A to dokonce ani v noci - vždyť noční lyžování v lesích je jednou ze specialit Hokkaida. A nejde o jen tak obyčejnou zábavu - sníh zde pravidelně sahá až po ramena a speciální výbava i oblečení jsou naprostou nutností.

SAPPORO A OKOLÍ

Sapporo je hlavní město Hokkaida a páté největší město v Japonsku. Světově známým se stalo v roce 1972, kdy se zde konaly zimní olympijské hry. V lednu a únoru láká Sapporo především na Festival sněhu, který se koná každoročně začátkem února, letos konkrétně od 4. do 11. Umělci vytvářejí ze sněhu nádherné sochy, které jsou unikátní svou pomíjivostí, což je termín velmi blízký japonským srdcím. Festival se koná ve třech hlavních parcích v Sapporu - v Odori parku, Tsudome a Susukino. Blízko u Sappora je také Moerenuma Park, který se rozkládá na bývalé skládce. Zde tvůrci propojili uměle vytvořené instalace s přírodními živly a vznikla tak skutečně důmyslná a dramatická umělecká díla. Sapporo je také rodištěm jedné z nejstarších a nejoblíbenějších japonských pivních značek - piva Sapporo. Za návštěvu tak rozhodně stojí i místní muzeum piva.

PLODINY A KULINÁŘSKÉ SPECIALITY

Hokkaido je jedním z japonských kulinářských rájů. Široká škála čerstvé lokální zeleniny, mořských plodů i mléčných výrobků doslova láká k ochutnání. Asi nejvíce je Hokkaido proslulé svými nudlemi ramen, které se vyrábí z pšenice pěstované na místních polích a které jsou jedním ze zajímavých vývozních artiklů Hokkaida. Hokkaido ramen je zbožňovaný v mnoha variantách, stejně jako tradiční pokrm jingisukan připravovaný z grilovaného skopového masa. Mezi polévkami jednoznačně vede kari polévka sūpu karē, která je plná čerstvých bylinek, koření a velkých kousků zeleniny. Na Hokkaidu se také pěstují výborné brambory, které jsou v zimních mrazivých měsících součástí pokrmů na zahřátí. Zapomenout nemůžeme ani na hokkaidskou zmrzlinu! Díky voňavému farmářskému mléku a smetaně je její huť nebývale intenzivní. 

Kromě lyžování je Hokkaido turisticky oblíbené i v létě, kdy zatímco v Tokiu dosahují teploty 38 stupňů, na Hokkaidu je přijemných 20. A za návštěvu rozhodně stojí. Hokkaido nabízí obrovské rozlohy fascinující divoké přírody, kterou jinde neuvidíte.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
80%
10. 4. 2024

Vse v poradku krome ryzovaru, ten schorel po peti minutach uzivani, budu samozrejme reklamovat, ale za to obchod nemůže, neni výrobce.

Ověřený zákazník
100%
27. 3. 2024

  • rychlost a výborně zabalené křehké zboží

Ověřený zákazník
100%
25. 3. 2024

  • Rád nakupuji v tomto obchodu. Mají široký výběr, který se neustále rozšiřuje. Kvalitně zabalené zboží a rychlé dodávky.

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR